Banes Motor České Budějovice
01.02.2023, Tomáš Kobera

Ve čtvrtek na Motor! V Budvar aréně se představí hradecký Mountfield

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Motor se po třídenní pauze vrací do extraligového kolotoče a na svém ledě ve čtvrtek přivítá osmý Hradec Králové. Úvodní buly utkání čtyřiačtyřicátého kola Tipsport extraligy uvidí Budvar aréna ve čtvrtek v 17:30. Vstupenky na poslední vzájemné měření obou celků v základní části můžete zakoupit ZDE! Celý duel bude provázen charitativním projektem O kapku lepší hokej, o kterém se více dočtete v tomto článku.

Z kabiny Motoru

České Budějovice v posledním ligovém kole zavítaly na severozápad republiky, kde se utkaly s Litvínovem. Utkání však během šedesáti minut nenabídlo jedinou branku, a když se nerozhodlo ani v prodloužení, šlo se do samostatných nájezdů. V těch nakonec druhý bod vybojovala domácí Verva, a Jihočeši tak prodloužili sérii proher ve venkovních duelech. Na domácím ledě se ale Motoru v poslední době dařilo a poslední tři zápasy zde dokázal vyhrát. V tabulce se Budějovičtí momentálně nacházejí na třináctém místě a v boji o play-off budou potřebovat z posledních zápasů základní části každý bod.

Budějovice se s královéhradeckým Mountfieldem potkají počtvrté v této sezóně a v předešlých soubojích se jim proti Východočechům dařilo. První střetnutí mezi oběma týmy sice na svém ledě vyhrál Hradec 3:1, následovaly ale dvě výhry Motoru (doma 2:1, venku 4:1). Pozitivní bilanci proti loňskému vítězi základní části budou chtít domácí potvrdit také ve čtvrtém vzájemném duelu.

Českobudějovický tým se spoléhá na nejproduktivnějšího hráče celé extraligy (spolu s třineckým Martinem Růžičkou) Lukáše Pecha, který v Litvínově jako jediný z Jihočechů uspěl v nájezdové loterii. Nejlepším střelcem Motoru je pak se sedmnácti přesnými trefami kapitán Budějovic Milan Gulaš.

Sestava Motoru z posledního utkání:

Hrachovina (Strmeň) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Čachotský, Pech (A), Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, Toman, Doležal – Strnad, Raška, Tomeček.

O soupeři - Mountfield HK

Královéhradečtí hokejisté dokázali nepříznivou sérii čtyř porážek zlomit domácí výhrou s Karlovými Vary a od té doby zvítězil také ve Vítkovicích a doma s Kladnem. Svěřenci hlavního trenéra Tomáše Martince jsou v tabulce na osmé příčce pouhý jeden bod za pátým Libercem, oproti kterému mají také jeden zápas k dobru. Mountfield navíc patří k vůbec nejúspěšnějším týmům ve venkovních duelech, v extralize získaly na ledech soupeřů více bodů pouze Pardubice s Vítkovicemi. Východočeský celek navíc před koncem přestupového období ještě posílil a jeho útočné řady doplnil kanadský mistr extraligy Ethan Werek, který svůj titul z nejvyšší české soutěže získal před čtyřmi lety s třineckými Oceláři. Ke změně pak došlo také v brankovišti. Tým opustil Jan Růžička, který zamířil k rivalovi do Pardubic, z finské KalPy však na jeho místo přichází Matěj Machovský.

Největší devizou hradeckého mužstva je jistě jejich častá střelba. Ve statistikách opanují několik tabulek týkajících se právě zakončování a průměrně vyšle Mountfield na branku soupeře více než třicet tři střel za zápas. Obrovské množství střel ale v případě Východočechů neznamená zaručený gólový příděl a úspěšnost královéhradecké střelby je v extralize druhá nejhorší. V horší polovině ligy se pak Hradec nachází v tabulkách úspěšností využití přesilovek a ubráněných oslabení.

Nejvíce bodů z hostujících hráčů získal Jakub Lev (15G+18A), který je spolu s Alešem Jerglem (15G+14A) nejlepším střelcem týmu. Stejně kanadských bodů jako druhý nejproduktivnější Jergl posbíral také kanadský forvard Christophe Lalancette (11G+18A).

Sestava Hradce Králové z posledního utkání:

Kiviaho (Růžička) – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík (C), Marcel – Eberle, Cingel, Lev (A) – R. Pavlík, Lalancette, Werek – Perret, Klíma, Jergl – Chalupa, Štohanzl, Novák.

Přímý přenos utkání vysílá stanice O2 TV Sport.

Sociální sítě

Návrat odchovance ze zámoří! Vítej doma, Šimone! ??...

Jaké to je vést kotel nebo jak vznikají fanouškovské chorály?

Další poděkování za podporu v sezoně 2023-24 náleží společnosti Precitool! Od obchodního manažera Petra Míška převzali plaketku...

75. narozeniny dnes slaví bývalý útočník Motoru Miloš Edelmann. V A týmu hrál 11 sezon (1967-68, 1970-80), cca 345 zápasů, v...