Banes Motor České Budějovice
18.12.2023, Michal Špírek

Dorost první část sezóny zvládl, nyní poměří síly s dalšími úspěšnými celky

Svěřenci trenérské dvojice David Vrbata - Zdeněk Kutlák se dokázali popasovat s úvodní skupinou dorostenecké extraligy a díky postupu z pátého místa má dorost jistotu minimálně v podobě účasti v předkole play-off. "Vzhledem k tomu, že nám postup dal určitý klid na práci, budeme chtít pracovat ještě tvrději," hlásí nyní trenér Vrbata, který si zakládá na fyzické připravenosti hráčů.

Motor skončil na pátém místě desetičlenné základní skupiny A extraligy dorostu, čímž si zajistil postup do vyšší nadstavby. Z 27 zápasů jich Motor vyhrál 11 v základní hrací době, 5 po prodloužení či nájezdech, dvakrát odešel ze zápasu s jedním bodem a devětkrát po šedesáti minutách prohrál (skóre 85:80).

Dorost se ve své skupině mohl pyšnit nejlepšími přesilovkami, využil jich 20,62 %. Nejproduktivnější byl Nikolas Mařík s 29 body (celkově v kanadském bodování soutěže na 24. příčce), díky 19 brankám je šestým nejlepším kanonýrem celé extraligy. Celkem 26 bodů nasbíral kapitán Jakub Lev, přes metu 20 bodů se dostali ještě Martin Hečko a Tomáš Přibyl. Za zmínku stojí jistě i výkon nejproduktivnějšího beka Václava Nedorosta (4+15), celkově čtvrtého nejproduktivnějšího obránce extraligy. Ohlasy trenéra Davida Vrbaty přinášíme na webových stránkách pravidelně v rámci hodnocení jednotlivých zápasů.


ROZHOVOR S TRENÉREM DOROSTU DAVIDEM VRBATOU

Dorost má za sebou první část sezóny. Jak ji hodnotíte?
Začal bych od začátku. Se Zdendou Kutlákem jsme u týmu noví, po loňské sezóně nám v týmu zůstalo minimum hráčů ročníku 2007 se zkušeností s extraligou dorostu. Od letní přípravy jsme kluky připravovali na to, že musíme být výborně fyzicky, kondičně připraveni, což se nám myslím ve spolupráci s kondičním trenérem Tomášem Cibulkou povedlo a je to věc, ze které jsme těžili v průběhu první části. Na začátku sezóny jsme měli za cíl záchranu v soutěži, postupem času si kluci vyzkoušeli, že pokud pracují, dělají věci, které po nich chceme, tak je šance na úspěch. Ten se nám dostavil v podobě postupu do lepší skupiny, zaručující play off.

Co vás zatím v sezóně nejvíce potěšilo?
Zejména to, že kluci pracují. Jak jsem říkal, od léta jsme najeli na tvrdou práci, kterou ne všichni byli ochotni akceptovat a proto z týmu odešli. Když se podíváte na naše výsledky v průběhu první části, tak velké množství zápasů končilo o gól, to znamená, že kluci se o výsledky opravdu rvali až do konce.

A na čem naopak chcete nyní nejvíce zapracovat?
Vzhledem k tomu, že nám postup dal určitý klid na práci, budeme chtít pracovat ještě tvrději, to jsme klukům také říkali. Šanci dostanou kluci, kteří zatím tolik šancí nedostali. Ročník 2007 musí být co nejlépe připraven, aby mohl za pár měsíců pomýšlet na místa v juniorce a ročník 2008 zase na to, aby byl co nejlépe připraveni na následující sezónu. Takže kluky žádná dovolená opravdu nečeká.

Co říkáte systému soutěže? Je velkou úlevou postup do vyšší nadstavby?
Můj názor je takový, že bych zúžil jak dorosteneckou, tak juniorskou extraligu. A hrál od začátku soutěže celorepublikově. To je podle mě nejlepší a nejspravedlivější systém. V mých očích nemáme kvalitu na to, abychom měli v elitních ligách tolik týmů. Potřebujeme dostat kluky do co největší konkurence a to jak v tréninku, tak v zápasech. A k vašemu dotazu, jestli se nám ulevilo, tak ano a moc si toho postupu vážíme.

Ve své skupině jste měli nejlepší využití přesilovek. Co tomu říkáte, co za tím je?
Samozřejmě jsme rádi, jsme si vědomi, že zápasy ovlivňují využité přesilovky a ubráněná oslabení. Na obou věcech pracujeme. Jinak se přesilovky snažíme hrát jednoduše, s tlakem do brány. Zatím se nám to daří.

Kdo se zařadil k oporám týmu?
Určitě je potřeba říct, že všichni kluci v týmu jsou pro nás důležití. Jestli mám jmenovat nějaké jednotlivce, tak bych vypíchl kluky, kteří se dostali do reprezentace ČR U17 - Novák, Přibyl, Lev a Hájek (SVK U17), Barna a dále kluky z ČR U16 Nedorost, Hečko, Mařík a Šrámek.

Nyní potkáte v nadstavbě i pětici nových soupeřů. Lze odhadnout, jaká bude jejich síla a jaká byla kvalita druhé skupiny?
Určitě se podíváme na záznam jejich utkání, která odehráli a uděláme si obrázek, jak soupeř vypadá, jakou hrou by se chtěl prezentovat. Realita se však ukáže na ledě a já se osobně těším na konfrontaci s novými soupeři.


SYSTÉM DOROSTENECKÉ EXTRALIGY:

Vyšší nadstavbu, neboli skupinu O pořadí v play off, si nyní zahraje lepší polovina dorosteneckých týmů, tedy první až pátý z každé základní skupiny, zatímco do nižší nadstavby jdou celky z šestého až desátého místa skupin. Výsledky z první části se nepřenášejí a nadstavba bude o něco kratší, proběhne totiž dvoukolovým systémem (18 kol). Týmy z vyšší nadstavby může hřát příjemná jistota postupu do vyřazovacích bojů. Těch se zúčastní i dva nejlepší z nižší nadstavby.

Ve skupině O pořadí v play off už se tedy bude bojovat „jen“ o nasazení do vyřazovacích bojů, které mají všichni její účastníci jisté. První čtyři si však zajistí čtvrtfinále, zatímco týmy z páté až desáté příčky budou muset do předkola. V něm se potkají s nejlepšími dvěma týmy nižší skupiny O účast v play off. Předkolo bude hráno na dvě vítězná utkání.

Složení skupiny O pořadí v play off:

Plzeň, Karlovy Vary, Slavia Praha, České Budějovice, Mladá Boleslav, Hradec Králové, Pardubice, Přerov, Vítkovice – Třinec

Složení skupiny O účast v play-off:

Kladno, Litvínov, Sparta Praha, Liberec, Jihlava, Tábor, Kometa Brno, Zlín, Olomouc, Poruba


ROZPIS ZÁPASŮ MOTORU

Zápasy dorostu v Budvar aréně jsou přístupné zdarma.

NOVINKA SEZÓNY: Sledovat zápasy českobudějovické mládeže můžete rovněž živě! Motorácká mládež navázala spolupráci s Czech Ice Hockey TV, streamovací službou, která využívá plně automatizovaných kamer k živým přenosům nejen mládežnických zápasů. Více ZDE.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....