Banes Motor České Budějovice
09.08.2003, Antonín Vansa

Radost vystřídalo zklamání, Liška se zlobí na zkušené hráče

První den za sebou má prestižní Memoriál Vlastimila Hajšmana. Českobudějovičtí celou akci zahajovali derby s Pískem, který jednoznačně vyhráli 5:1. Kruté vystřízlivění však přišlo o pět hodin později. Energie pořadatelské mužstvo deklasovala 4:0! „Kluci zle podcenili rozcvičku," hněvá se Mgr.Jaroslav Liška.
Turnaj zahajovali právě českobudějovičtí hokejisté a los jim do cesty postavil zajímavého soupeře. Síly s nimi měl změřit, co se týče vzdálenosti, nejbližší tým z celé pětice, Písek. Úvod měli Jihočeši bleskový a po brance Šulčíka už ve třetí minutě zápasu vedli 1:0. A když se za další čtyři minuty trefil Roman Novotný, naděje hokejistů z města, které proslavil nejstarší kamenný most v Čechách, zhasly. „Postavili jsme nejsilnější možnou sestavu a chtěli jsme na soupeře vlétnout a porazit jej. Zápas s Pískem, to je přece jen derby," usmívá se trenér juniorů Jaroslav Liška. A nemuselo zůstat jen u pěti branek. Českobudějovický celek svého soupeře jasně přehrál a v zápase hraném 3x15 minut mohl nastřílet daleko více, než jen pět gólů. „Tak samozřejmě, mohli jsme ještě pár branek přidat. Z toho zápasu jsem docela dobrý pocit, protože náš projev byl vcelku solidní," pochvaloval si výkon svých svěřenců v ranním utkání Liška. Je však zřejmé, že právě Písek je nejslabším mužstvem z celé pětice účastníků. Zápasy s outsidery hned na úvod bývají velmi ošidné. Mužstvo se může na jednu stranu příjemně rozehrát, po snadné výhře však může naopak rychle usnout na vavřínech. „My na výsledky moc nehledíme a z toho pohledu je nám vcelku jedno, zda hrajeme s Pískem první nebo poslední zápas. Pro nás je turnaj testem hráčů a hledáním optimální sestavy," upozorňuje Liška.

Jenže zatímco úvodní zápas vyšel budějovickým mladíkům parádně, od 15:00 hodin, kdy se na modrou čáru postavila k pozdravu karlovarská družina, hledali Liškovi svěřenci nabytou formu marně. Hned ve druhé minutě se prosadil Bušta a jak se později ukázalo, vstřelil vítězný gól střetnutí. Západočeši naznačili týmu kolem kapitána Šulčíka, že k dokonalosti má hodně daleko a zvítězili vysoko 4:0! „Vary nás předčily úplně ve všem, v rychlosti, v přímočarosti, v soubojích jeden na jednoho. Ale i pro nás to bylo poučné! Viděli jsme, jak naši kluci reagují za nepříznivého výsledku. Selhali, a my jsme neměli za dvě třetiny šanci," ví Liška. Servítky si nebral především ke zkušené ose týmu, která by měla v příštím ročníku juniorské extraligy tým táhnout. „Zkušení hráči se nedokázali prosadit, čímž nás velmi zklamali." Lázeňští borci skórovali, jak už bylo zmiňováno, hned v čase 1:46. Nedorozumnění v obranných řadách Českých Budějovic využil Bušta a otevřel skóre. Jaroslav Liška však pouze nekoncentrovanosti inkasovaný gól přičíst odmítá. „Kluci podcenili rozcvičku, ta byla krátká a úvod zápasu tím byl hodně ovlivněn. Soupeř nás bleskově potrestal a my jsme po zbytek zápasu nebyli schopni kontrovat," neskrýval rozčarovaní zkušený trenér.

Karlovarští hokejisté předvedli slušně zaplněné Budvar aréně velmi agresivní a fyzicky náročný hokej. Podobně jako jejich mužští kolegové, v loňském ročníku vedení náročným trenérem Markem Sýkorou, předváděli urputnou obranu středního pásma a zákroky na hranici regulérnosti. Trenér Liška se na nepřízeň sudího odmítl vymlouvat, naopak hledal na hře, produkované "Energetiky", pozitiva. „Je dobře, že i tohle si kluci vyzkoušeli. Já jen doufám, že nám to pomůže nabrat další zkušenosti. Přece jen máme v týmu dost mladých kluků, a ti si potřebovali vyzkoušet, jak ta extraliga juniorů bude vypadat," neláme nad juniorským výběrem hůl. Vrcholem drobných šarvátek a četných osobních soubojů byl ve 26.minutě pokus o bitku, kterou vyvolala dvojice Kocek (Karlovy Vary) a Bendík (České Budějovice). „Rozhodčí jsou na ledě od toho, aby ten zápas nějak nasměrovali a podobným soubojům zamezili," odmítá Liška názor, podle kterého měl co dělat, aby na střídačce chladil horké hlavy domácích mladíků.

Podobně jako v prvním mužstvu HC České Budějovice, i v juniorském týmu se chystá zajímavý boj o pozice mezi třemi tyčemi. U mladých hokejistů však jde, narozdíl od A-týmu, o post gólmanské jedničky. Adeptů je hned několik. V sobotu se na soupisce objevili Tomáš Kubeš, Jiří Anderle, Alexander Salák a Jiří Mašek. A to ještě na svou šanci čeká z Ameriky navrátivší se Jan Chábera. „My máme jasno. Jedničkou bude v příští sezoně Kubeš a dvojku mu bude dělat jeden z dvojice Mašek-Salák, protože Anderle bude na hostování v Táboře," sděluje překvapivou informaci Liška. Podle něho tím však není konkurenční boj o post dvojky prvního týmu vyřešen, „Tak i kdyby dělal Kubeš mužům dvojku, tak není problém, aby nám vypomáhal v našich zápasech, ne?" diví se Liška a k otázce na Jana Cháberu dodává, „Honza je zcela v kompetenci trenérů prvního mužstva a pokud se neprosadí, tak se domnívám, že bude snahou klubu poslat jej někam, kde by pravidelně chytal," myslí si bývalý kouč A-týmu Českých Budějovic.

V sobotu se v českobudějovickém dresu proháněl hokejista ve žluté přilbě a s číslem 16 na zádech. Zatímco v úvodním zápase z Brna zapůjčený Strejček mile překvapil, druhý duel jej zastihl v neuvěřitelně slabé formě a se třemi minusovými body se stal nejhůře hodnoceným hráčem budějovické sestavy zápasu České Budějovice - Karlovy Vary. „My jsme jej zde testovali celý týden a zjistili jsme, že je na úrovni hráčů, kteří letos přišli z dorostu. Vzhledem k tomu, že potřebujeme zadáka kvalit Vomely, či Macháčka, rozešli jsme se s ním," dělá tečku za Stejčkovou anabází Jaroslav Liška.

Sociální sítě

Návrat odchovance ze zámoří! Vítej doma, Šimone! ??...

Jaké to je vést kotel nebo jak vznikají fanouškovské chorály?

Další poděkování za podporu v sezoně 2023-24 náleží společnosti Precitool! Od obchodního manažera Petra Míška převzali plaketku...

75. narozeniny dnes slaví bývalý útočník Motoru Miloš Edelmann. V A týmu hrál 11 sezon (1967-68, 1970-80), cca 345 zápasů, v...