Banes Motor České Budějovice
04.01.2004, Tomáš Kučera, Milan Dvořák

CEB - LIT 4:3 Rozhodla poslední desetiminutovka

Po dvou třetinách by se nenašel v Budvar Aréně člověk, který by si vsadil na vítězství domácího celku. Pozorná obrana hostujících a smůla v kombinaci budějovických zapříčinila, že k vidění byl nepohledný zápas s chybami na obou stranách. Pak ale jakoby trenéři pokropili domácí hráče živou vodou a červenobílí dokázali dokonce dvakrát obrátit nepříznivý vývoj utkání. Největší podíl na zisku tří bodů měl rychlík Peter Bartoš, když vstřelil dva góly, a další branku připravil pro svého spoluhráče.
Další z řady veledůležitých utkání sehrála budějovická eskadra proti rozjetému celku z Litvínova. V brance dostal příležitost nejmladší z mladých jihočeských brankářů Jan Chábera a v prvním útoku se vedle matadorů Štrby a Bělohlava slušně zabydlel Ondřej. Domácí odstartovali zápas ve velkém stylu a během prvních 18 vteřin se dvakrát nebezpečně zastřeloval Bělohlav. Jinak úvod jen potvrdil pozdější zjištění, že utkání se ponese v duchu velmi častého vylučování. V tomto směru se překonávala hlavně gigantická litvínovská obrana. Hokej však neskrýval příliš ukazatelů kvality. Oba celky čekaly spíše na chyby soupeře a o trochu více chybovali hosté. Jakeš a Bacul však pálili pouze do Jariny. V 15. minutě rozkmíhal své bleskurychlé nohy Kristek a jen faul Kloboučka zřejmě zabránil ve změně skóre. Největší osmělení jinak studených Chemiků zařídil po vypršení trestu Hübl, ale Chábera podržel. Přesto poprvé uhodilo právě do branky budějovického mladíka. V 19. minutě převzal přihrávku Říhy ve volném prostoru Balázs a nekompromisně zavlnil síťkou v horní části branky - 0:1. Šokovaní domácí pak už stihli jen odjet zklamaně do šatny.

Druhou třetinu odstartoval krásným únikem Šimánek, ale jeho blafáku chyběla v poslední fázi přesnost a skončil vysoko nad. Podobně se na opaqčné straně prosadil Trávníček, ale ani jemu pšenka nekvetla. A tak konečně skončilo střelecké trápení borců v bílém. Bartoš nejprve vystřelil slabě a mimo, ale následný pokus stejného hráče z pravého kruhu už Jarina nalezl v síti - 1.1. Zbytek třetiny vypadal v podání Jihočechů jako takový malý Verdun, když téměř každá představitelná a i některé nepředstavitelné střelecké pozice využívali bílí k ohrožení Jariny. Povětšinou však šlo o střely lehčí a nepovedené, které zkušený brankář stačil pokrývat. Na druhé straně zahrozila nejvíce dvojice Hreus - Rolínek, ale únik brankou neskončil.

Domácí byli o něco aktivnější i v poslední třetině, ale paradoxně inkasovali. Havel, který se zřejmě pozapomněl na hostující modré, převzal dlouhatánskou přihrávku a v úniku nedal Cháberovy šanci - 1:2. Ještě marněji vypadala situace Budějovic, když se nechal zbytečně vyloučit Štrba, ale oslabení domácím pomohlo. Nejrychleší a v zápase nejviditelnější dvojice v bílém Kristek - Bartoš se utrhla a druhý jmenovaný dopravil nepovedenou střelu prvního tam, kde ji celý stadion chtěl mít - 2:2. O pár chvil později už Budvar Aréna jásala naplno - krásnou akci Štrby a Bělohlava sice do prázdné branky trestuhodně netrefil Ondřej, ale hned vzápětí si už vedl mnohem úspěšněji a jeho dorážka znamenala vedení - 3:2. Zdálo se, že výhru už domácím nikdo nevezme, jenže nebylo radno chválit den před večerem. Žemličkova akce se totiž zastavila jen o Cháberu a dojíždějící Balázs už si věděl rady - 3:3. O minutu později mohla zkáza domácích nésti nálepku úplná, ale Chábera skvělým rozklekem zachránil šance jižanů. Na tabuli se skvěla číslice 58:00, Budějovice se nadechli z posledních sil k ataku a to jim přineslo úspěch. Bartoš vypálil, Bacul sice ještě nedokázal odražený puk usměrnit za Jarinu, ale dojíždějící spasitel s příznačním jménem Kristek dohnal diváky k vítězné euforii - 4:3. Vedení už domácí nepustili a připsali si proti Chemikům i druhé tříbodové domácí vítězství.

Ohlasy po zápasu
Radek Ťoupal (České Budějovice): Z naší strany to bylo bojovné utkání. Hráči do něho vložili všechno, co v nich bylo, a snažili se zakončovat co největším počtem střel. Jejich snaha byla korunována ve šťastném závěru. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Štrby, jenž obětavě nastoupil s menším zraněním. Velice se mi také líbila řada Kristek, Bacul, Bartoš.
Pavel Hynek (Litvínov): Myslím, že v zápase jsme se připravili minimálně o bod vlastní nedisciplinovaností. Máme natolik zkušené mužstvo, abychom dokázali zvládnout situaci při jednobrankovém rozdílu nebo nerozhodném stavu. U domácích jsem ale viděl větší touhu po vítězství.
Sociální sítě

Návrat odchovance ze zámoří! Vítej doma, Šimone! ??...

Jaké to je vést kotel nebo jak vznikají fanouškovské chorály?

Další poděkování za podporu v sezoně 2023-24 náleží společnosti Precitool! Od obchodního manažera Petra Míška převzali plaketku...

75. narozeniny dnes slaví bývalý útočník Motoru Miloš Edelmann. V A týmu hrál 11 sezon (1967-68, 1970-80), cca 345 zápasů, v...