Banes Motor České Budějovice
27.03.2024, Tomáš David

Zápas o všechno je tady. Motor je krok od historického obratu

Počet týmů, které v rámci historie české extraligy otočily stav série play off z 0:3 na 4:3? Nula. Díky třem výhrám v řadě ale mohou nyní na přepis dějin pomýšlet hráči Motoru. Rozhodující sedmý duel čtvrtfinálové série proti Třinci začíná na ledě Werk arény ve čtvrtek v 17:00. Na místě požene motoráky do posledního místečka obsazený sektor pro hostující fanoušky, ale týmu určitě pomůže i vědomí toho, kolik fandů mu bude držet palce při promítání na náměstí Přemysla Otakara II. Přijďte i vy!

Když minulý týden ve čtvrtek odcházeli příznivci Jihočechů z tribun, museli kousat hořkou pilulku. Hostující fanoušci křepčili radostí a v tu chvíli byli přesvědčení, že si jejich Oceláři zajistili hladký postup do semifinále. K optimismu měli dobrý důvod. Čtyřnásobný obhájce titulu navázal na dvě úvodní domácí výhry a dostal Motor na kolena. Chyba lávky.

Svěřenci Ladislava Čiháka se rozhodně nevzdávali. Nejdříve se jim na druhý pokus podařilo zvítězit na domácím ledě. Série se tak přesunula do Slezska, kde Třinec v play off není zvyklý prohrávat a ve dvou úvodních duelech neinkasoval jedinou branku. Papírový favorit ale padl, když se uplatnilo pravidlo o nevyužití přesilové hry 5 na 3 a smrtící úder zasadil necelé čtyři minuty před koncem základní hrací doby Milan Gulaš. Kapitán Českých Budějovic ukázal vůdcovské schopnosti i v úterním zápasu, když vstřelil další vítězný gól a sérii vyrovnal. Před vyprodanou Budvar arénou mu na to stačilo pouhých 27 sekund.

Zkušenému matadorovi s C na hrudi zatím skvěle sekundovali parťáci z útoku Jáchym Kondelík (3+2) a Jan Ordoš (1+2). Svůj díl pozornosti si ale v sérii krom jiných už stačili ukrojit i Milan Doudera či Pavel Pýcha, klíčové postavy pátého utkaní.


V brankovišti se k výtečným výkonům rozchytal Dominik Hrachovina, který oba své třinecké protějšky převažuje a v úterý si připsal první nulu v play off extraligy. Řečí čísel pochytal 94,2 % všech pokusů červenobílých, zatímco Marek Mazanec 92,8 % ran z holí Motoru. Od přestěhování série ke dvojzápasu na jihu Čech ale vždy inkasoval tři branky a ani jednou nepřekonal 90% hranici. Jeho parťák Ondřej Kacetl dostal šanci v zatím posledním měření sil. Ani jemu se utkání nevyvedlo podle představ a připsal si úspěšnost zákroků 88,2 %.


Na straně Ocelářů se zatím daří držet na uzdě elitní trio Růžička, Voženílek, Nestrašil, které za šest zápasů vstřelilo pouze dvě branky. Třinec má dvougólové střelce v Liboru Hudáčkovi (2+3), Davidu Ciencialovi (2+1) a poněkud překvapivě ve spíše defenzivně laděném zadákovi Richardu Nedomlelovi (2+1). Čtyři body za gól a tři nahrávky má poté oblíbenec českobudějovických fanoušků Marko Daňo.


Z týmového hlediska zatím na rozdíl od série předkola proti Karlovým Varům není k vidění velké množství přesilovkových gólů. Třineckým se poměrně úspěšně daří bránit a ze 14 nabídnutých početních výhod inkasovali pouze dvě branky. Motor je na druhou stranu podstatně disciplinovanější a v sérii zatím hrál v oslabení pouze devětkrát (z toho lovil puk ze sítě dvakrát). V úterním duelu navíc ukázkově udržel dračí přesilovku na uzdě a nepustil ji do výraznější šance.


Zápas o všechno často rozhodují maličkosti a říká se, že na předchozím vývoji série nezáleží. Dokáže Motor vyloupit Třinec i podruhé? Zápas můžete sledovat například na velkoplošné obrazovce na náměstí Přemysla Otakara II., kde program začíná již v 16:30!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....