Banes Motor České Budějovice
02.05.2024, Adam Černý, foto: HC Orli Znojmo

Angažmá v Motoru? Nová příležitost, říká obránce Daniel Bukač

První květnový den přinesl pro motorácké fanoušky plno radosti. Motor totiž oznámil dva nové dílky do skládačky týmu Ladislava Čiháka. Jedním z nich je obránce Daniel Bukač. Pětadvacetiletý vytáhlý obránce se na jih Čech přesouvá za novou výzvou ze Znojma. Co na sebe prozradil odchovanec chomutovského hokeje v prvním rozhovoru v novém angažmá?

Dane, vítejte v Motoru. Jak se vůbec zrodil váš přestup na jih Čech?
Vlastně když mi ve Znojmě skončila smlouva, tak mi volal agent, že má o mě Motor zájem. Byl jsem za to moc rád a beru to jako novou příležitost.

Jak byste se charakterizoval jako hráč?
Všichni ví, že jsem vysoký obránce. Snažím se hrát tvrdě, ale zároveň hrát technicky a rozdávat dobré přihrávky. Za každou cenu se snažím šlapat pro tým, dokážu hrát dopředu i dozadu.

Po nějaké době se opět vracíte do nejvyšší soutěže. Jak se těšíte na konfrontaci?
Pro mě to je obrovská příležitost. Udělám opravdu maximum pro to, abych pomohl týmu a byl prospěšný v jakékoli roli. Jsem za tu šanci strašně rád.

Máte bohatou zkušenost i s druhou nejvyšší soutěží. V čem vidíte ty hlavní rozdíly?
Já si myslím, že je to hlavně v technice hráčů, v nejvyšší soutěži je kvalita pochopitelně větší. Ale myslím si, že Chance liga už je také opravdu kvalitní soutěž, hodně se zvedla, jsou tam kvalitní hráči. Trošku bych řekl, že jsou to herně úplně jiné soutěže. Extraliga je samozřejmě o ten level výše a já se těším, až si ji zase zahraji.

Když se ještě vrátíme zpět. V uplynulé sezoně jste zažil sestup se Znojmem. Jak těžko se to kousalo?
Bylo to špatné. Já jsem přestupoval z rezervy Pardubic a byl jsem rád za příležitost. Trenéři mi dali velkou důvěru, šanci se ukázat. Měl jsem vysoký ice-time a velkou roli. Myslel jsem si, že to zvládneme, všechno nasvědčovalo, že to dopadne, ale na konci jsme to nezvládli bohužel, přišly smolné prohry. Znojmu i tak děkuji a přeji klubu, ať se rychle vrátí tam, kam patří.

Vyzkoušel jste si i angažmá v kanadské juniorce. Jak vás posunula tahle zkušenost?
Za mě to byl obrovský posun, protože jsem tam byl sám. Neměl jsem v týmu žádného Čecha, neuměl jsem moc ani anglicky. Byly to těžké začátky, ale postupně se to všechno zlepšovalo a zlepšovalo. Nakonec jsem tam byl strašně rád. Ta zkušenost byla opravdu skvělá, nikdy bych to nevzal zpátky. Určitě to je jedna z největších vzpomínek z mé dosavadní kariéry.

Zmínil jste, že jste důrazným obráncem. Roli tvrďáka tu plnil David Štich, se kterým jste se potkal ve Znojmě. Můžou se fanoušci tedy těšit od vás na něco podobného?
Určitě. Jak říkám, já budu plnit roli v týmu, jakou po mně budou chtít trenéři. Určitě se přizpůsobím, tvrdost je přeci jen i jeden z mých atributů ve hře. S Davidem jsem hrál ve Znojmě na obraně, je to kvalitní obránce s velkými zkušenostmi a dost zkušeností jsem si od něj také vzal a budu je chtít tady aplikovat.

I Jiří Novotný zmiňoval, že ve vás klub vidí potenciál podobně jako u Mikuláše Hovorky před dvěma lety, jenž přicházel také z druhé nejvyšší soutěže. Může to pro vás být motivaci, když hráč vidí, že i z Motoru jde našlápnout do NHL?
Určitě ano. Udělal obrovský progres a já udělám všechno pro to, aby se mi to splnilo a povedlo. Zároveň teď myslím na blížící se sezonu, jak nejvíce pomoci týmu k úspěchu. Jak říkám, pro kluky a pro tým udělám všechno, co bude potřeba.

Motor je známý svojí fanouškovskou základnou. Sledoval jste třeba jejich počínání během uplynulého play-off?
Vnímal jsem to. Musím říci, že Motor má opravdu úžasné fanoušky. Troufnu si říci, že jsou jedni z úplně nejlepších, co jsem zažil. Viděl jsem plné náměstí. Škoda že to klukům s Třincem nevyšlo, moc jsem jim to přál, byli opravdu blízko od toho. I zázemí je tady skvělé, prostě České Budějovice jsou hokejové město.

Znáte se už s někým z kabiny nebo seznámení proběhne postupně?
S pár hráči jsem již hrál. S Kondelem se znám od reprezentační šestnáctky, s Kloudym jsem byl v Pardubicích. Ordyho znám z Liberce, Tomáše Chlubnu zase z Jihlavy nebo třeba Pepu Koláčka. Je tady dost kluků, které znám, takže se těším mezi ně a bude to pro mě i lehčí přivítání, když jich tolik znám.

Jak jste si vůbec užil posezónní volno?
Já jsem ho hodně trávil s rodinou. S přítelkyní jsem byl na týden na dovolené, vyčistil jsem si hlavu, poté jsem přijel a hned jsem šel do tréninku. Jsem třetí týden v tréninku. Trošku jsem měl problém se zády, řešil jsem to s fyzioterapeutem, ale vše už je vyřešeno a můžu pokračovat dále naplno.

Jak probíhá váš přesun na jih Čech?
V úterý jsem se právě přestěhoval. Musím říci, že na jihu Čech jsem takto poprvé, byl jsem vždy pouze u stadionu, pořádně jsem nikdy neobjevil město. První pocity jsou úplně úžasné, bydlení je skvělé. Nemám si na co stěžovat, už se těším na život tady.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....