Banes Motor České Budějovice
23.08.2019, Filip Kortus

Chceme v týmu vytvořit zdravou konkurenci, říká trenér dorostu Roman Fousek

Náročnou sezonu mají před sebou dorostenci Motoru. Před novým ročníkem se změnil systém soutěže, takže sestupovat bude hned šest týmů a další dva půjdou do baráže. Od prvních kol tak bude o co hrát. „V mužstvo máme důvěru. Věřím, že tvrdou prací se budeme posouvat a podaří se nám udělat úspěch," komentuje nový trenér dorostu Roman Fousek.

Uplynulou sezonu jste působil u juniorky s Martinem Štrbou. Jak došlo k vašemu přesunu k dorostu?
Vedení klubu mě oslovilo a navrhlo do pozice hlavního trenéra dorostu. Nabídka mě potěšila, přijal jsem jí, protože práce s mladými hokejisty mě moc baví. Je radost sledovat, když se hráči posouvají a zlepšují. U týmu jsem společně s Milanem Dančišinem a Rostislavem Kadlecem.

Letní přípravu jste zvládli bez potíží?
Musím hráče pochválit. Nic nevypustili, dobře se s nimi pracovalo. Suchá příprava proběhla v květnu a červnu, přičemž vyvrcholila soustředěním v Kovářově. Měli jsme tam možnost hráče blíže poznat z jiného úhlu než na trénincích. Připravili jsme komplexní letní přípravu, zapojili jsme do ní prvky rychlosti, obratnosti a síly. Následovaly tři volné týdny a po polovině července jsme se sešli k přípravě na ledě.

Máte široký kádr, na soupisce je více než čtyřicet hráčů. Pracovali jste se všemi celou suchou přípravu?
Ano, pracovali jsme s celým kádrem, měli jsme tomu uzpůsobené tréninky. Rozdělovali jsme hráče do skupin, aby tréninky měly kvalitu. Na ledě nyní trénujeme na dvě party, ale někdy jsme na ledě hromadně a využíváme to k rozvíjení herních dovedností. Věnujeme se hodně hře a hráče tak máme možnost vidět v praxi.

Dojde ještě v přípravě k zúžení kádru?
Mužstvo zužovat nebudeme. Do sezony půjdeme s celým kádrem, v hráče máme důvěru. Chceme v týmu udržovat zdravou konkurenci, proto si necháváme všechny hráče pospolu. Každý má možnost o šanci zabojovat a místo v sestavě si zasloužit. Budeme nasazovat hráče, kteří budou mít stoprocentní výkonnost. Může se stát, že některý hráč pojede jeden den za béčko a svým výkonem si řekne o šanci v áčku, kterou může dostat hned další den. Záleží jen na hráčích. Pokud nechají na každém tréninku všechno, šanci na místo v sestavě určitě mají.

Co vám ukázaly dosavadní přípravné zápasy?
Projevily se některé nedostatky v herním systému a lepším zakončení, na čemž však pracujeme. Chceme hrát útočný hokej, takže se tomu věnujeme na tréninku. Máme pořád na čem pracovat. Prioritní pro nás je, abychom vychovávali hráče do dospělého hokeje. K tomu potřebujeme, aby byli dovednostně dobře vybaveni, takže se na to po celý rok zaměříme. Rozvíjet budeme jejich herní myšlení, to je další důležitý bod pro nás. Klademe důraz i na týmovost, hráči musí mít správný charakter. Víme, že ne všichni se hokejem budou živit, takže až opustí naší organizaci, tak si přejeme, aby z nich byli slušní lidé připraveni do života.

Novinkou v extralize dorostu je obsáhlé sestupování, kdy hned šest týmů půjde po sezoně o patro níž a další dva budou hrát baráž. Je to podle vás správný krok ke zkvalitnění soutěže?
Stoprocentně. Všechny týmy budou nastupovat v nejsilnějším možném složení, protože každý bude mít strach ze sestupových pozic. Máme hodně těžkou skupinu, takže hráče připravujeme na to, že musíme každý zápas, každý trénink, každé cvičení dělat s maximálním úsilím. Víme, že to nemají lehké, protože jsou ve složitém věku puberty. Je třeba s nimi každý den mluvit a pracovat. Dali jsme si za cíl, že v základní skupině chceme být do šestého místa, čímž se vyhneme sestupovým starostem.

Přejete si, aby některý z vašich hráčů dostal v průběhu sezony příležitost v juniorce?
Bude hodně záležet na stavu kádru juniorky, ale byli bychom rádi, kdyby se tam někteří podívali a adaptovali se na vyšší hokej. Rozhodovat se bude na základě aktuální formy a výkonnosti.

Počítáte s tím, že béčko dorostu bude spolupracovat i s nově vzniklou devátou třídou?
Výhodu béčka považuji v tom, že všichni naši hráči budou mít herní vytížení. Budeme je sledovat a na základě toho nominovat k zápasům. V sezoně přijdou onemocnění a zranění, takže určitě se najde prostor pro hráče z deváté třídy. S trenéry neustále komunikujeme, řešíme výkonnost a přístup jednotlivých hráčů. Někteří si rozhodně mohou zahrát za naše béčko a vyzkoušet si dorostenecký hokej.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....