Banes Motor České Budějovice
13.06.2019, Adam Pavlíček

Vyždímám ze sebe maximum a zjistím, na co ještě mám, říká Matouš Venkrbec

Stal se jednou z nejvýraznějších posil. Nyní již bývalý kapitán Prostějova Matouš Venkrbec v příští sezoně bude chtít dopomoci Českým Budějovicím k vytouženému snu. „Zájem Motoru byl dlouhodobější, a když jsem to celé zvažoval, zjistil jsem, že by to mohla být ideální výzva,“ říká třicetiletý forvard směrem k jeho nové štaci na jihu Čech.

Jak se stalo, že se po šesti letech v Prostějově stěhujete na jih Čech, do Motoru?
V první řadě jsem už minulé léto cítil, že bych chtěl nějakou změnu. Tehdy jsem měl v Prostějově ještě smlouvu na rok, ale s rodinou nás to lákalo do zahraničí. Následující sezona mi potvrdila, že mám na mnohem lepší výkony, než jsem v Prostějove podal. Potřeboval jsem změnu, jak já, tak klub jsme to věděli. Potřeboval jsem impulz na to, abych ze sebe vyždímal maximum, a zjistil, na co ještě mám. Zájem Motoru byl dlouhodobější, a když jsem to celé zvažoval, zjistil jsem, že by to mohla být ideální výzva. Klub má velké ambice, je tu skvělá organizace, skvělí fanoušci i krásné město. Nakonec to byly samé plusy a to rozhodování nebylo tak těžké.

Jediné negativum je snad tedy jen to, že nám tu chybí moře, které jste chtěl?
Malovali jsme si s rodinou to zahraničí a těžko se od toho pak opouští (smích). Ale to bylo jen krátkodobé. Když jsme pak rozumně zvážili všechny klady, které Motor nabízel, okamžitě jsme se těšili do Budějc.

Berete toto hostování jako posun v kariéře?
Hokejově to beru tak, že je to určitě krok dopředu. Zahraničí je v tomhle naopak spekulativní. Dá se tam hokejově hodně ztratit a hodně těžko se potom vrací. Ale řekl bych, že v tomto případě je Motor ještě větší výzva. Je to klub, který patří do extraligy a zatím o ni každý rok hraje. Hokejově to tedy vnímám jako posun. Výzva taky bude prosadit se tu.

Probíral jste odchod do Motoru i s Tomášem Nouzou a s dalšími hráči, kteří s vámi hráli v Prostějově hráli a již mají zkušenosti i s působením v Motoru?
Zrovna s Tomášem jsem se o tom bavil. Zase ale ne moc, je to hlavně o mně, jak to vnímám a jak to cítím, a o mé rodině. Ono někdy více názorů může naopak uškodit, protože každý má jinou zkušenost. Většinou je to o hráči a o člověku, takže se to jen těžko předává. Musím přiznat, že nebylo nic, co bych se dozvěděl a odradilo mě to nebo mé rozhodnutí zásadně změnilo.

V minulé sezoně s vámi v týmu působil Radek Prokeš, který také zamířil do Motoru. Berete to jako výhodu, že v kabině bude známá tvář?
Ještě se znám s Martinem Novákem, který v Prostějově taky působil. Tyhle dva kluky znám. A s Radkem jsme si psali, že se ho nezbavím ani pro tu příští sezonu. Samozřejmě ve srandě. Zažili jsme spolu dobré chvíle. Jsem za to určitě rád. Vždy je dobré, když v týmu alespoň někoho znám. Na druhou stranu si myslím, že i kdybych nikoho neznal, nebyl by to problém. Kluci, které jsem stihl za tu krátkou chvíli poznat, jsou všichni otevření. A parta tu byla výborná, to bych řekl, že se nezmění ani pro příští sezonu.

Vybavíte si, jaké pro vás byly zápasy, když jste přijel na jih Čech, v prostějovském dresu?
To si teda vybavím! (smích). Především jeden zápas tu byl pikantní. Byl dokonce vysílaný na ČT sport a my jsme tu dostali devítku v retrozápase. Utkání se sice hrálo na podzim, řekl bych ale, že ovlivnilo celou naší sezonu. Byl to debakl, který nás hodně poznamenal. A taky si vybavím, že v aréně je vždycky vedro. Není to něco, co by mi pasovalo. Vždy jsem se tam vařil ve vlastní šťávě, ale je to samozřejmě o zvyku. A tomu vaření přispěla i kvalita domácích, kteří nás v prvních třetinách ždímali. Těším se, že budu na té druhé straně.

Individuální příprava pro vás není žádnou novinkou. Jak dlouho už se takhle připravujete?
Pokud si to dobře pamatuji, tohle je nějaký pátý rok. Připravuji se individuálně nebo s kondičním trenérem. Teď je to třetí rok, kdy spolupracuji s Davidem Skřivánkem a jsem spokojený. Jsem rád, že mohu být ještě v Olomouci a za ním do Prostějova občas dojíždět. Individuální příprava mi naprosto vyhovuje. Obzvlášť, když už mám rodinu, to vnímám jako plus. Trénink si mohu časově přizpůsobit a nemusím se ohlížet na ostatní.

A už jste v Budějovicích byl? Třeba fasovat výstroj?
Už jsem byl v Budějovicích podepsat smlouvu, o týden později jsem tam byl fasovat věci. A chystám se tam i příští týden, kdy nás čeká něco na způsob tréninků. Ještě budu muset shánět byt, takže to spojím i s tím.

Už se těšíte na led a zároveň pod Václava Prospala?
Těším se moc. Právě Václav Prospal hrál velkou roli při mém rozhodování. Těším se na něj s tím, co má za sebou jako hráč. Pro tým je to určitě velká zkušenost. Pracovat s Jirkou Vykoukalem, který toho tak hodně dokázal, byla skvělá zkušenost a myslím, že Václav Prospal bude třeba zase trochu jinde.

A chtěl byste fanouškům něco na závěr vzkázat?
Ne přímo vzkázat, ale mám od fanoušků velké očekávání, stejně tak předpokládám, že oni budou mít očekávání ode mě. Věřím, že spolu zažijeme spoustu emocí a že většina z nich snad bude pozitivních.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....