Banes Motor České Budějovice
19.01.2019, Filip Kortus

Jsem připraven naskočit do branky, hlásí navrátilec Petr Kváča

Posbíral mimořádně cenné zkušenosti u prvního týmu extraligy, jediným mínusem bylo zranění, které si přivodil na Spengler Cupu. Brankář Petr Kváča je po hostování v Třinci zpátky na jihu Čech a těší se, až se znovu postaví do branky Budějovic. Reálná je varianta, že naskočí už v sobotu v pražském Edenu proti Slavii. "Domluvíme s trenéry, kdo nastoupí," říkal v rozhovoru na návratu zpět.

S jakými pocity jste se vrátil ze štace v Třinci?
S velmi dobrými a v dobrém rozpoložení. Zase mě to posunulo o něco dále. Měl jsem možnost trénovat v jiném prostředí, spolupracovat s novými lidmi a to všechno byly skvělé zkušenosti. Působil jsem v prvním týmu extraligy, to bylo parádní. Rozhodně převažují kladné věci.

Negativem na angažmá bylo zranění, které jste si přivodil na Spengler Cupu?
To rozhodně, ale mohlo se mi to stát kdekoliv jinde. Zranění ke sportu patří, to tak prostě je.

Doufal jste, že odchytáte v extralize více utkání?
To ano, ale přišlo zranění, se kterým nešlo naskočit do utkání. Brankář musí jít do zápasu fit, jinak to nejde. Nechtěl jsem návrat po rekonvalescenci uspěchat, i vzhledem k tomu, že klíčová fáze sezony se teprve blíží. Člověk to musí skousnout a poprat se s tím.

Jak ke zranění došlo?
Hráli jsme první zápas turnaje s Magnitogorskem. Sešlo se to tak, že jsem naskočil do branky na nájezdy. Rozcvičil jsem se, udělal jsem si pár cviků a šel jsem na to. Úvodní dva nájezdy proběhly v pohodě, ale při třetím udělal soupeř zpětnou kličku. Tím, jak jsem reagoval na jeho pohyb, mi píchlo ve svalu a ucítil jsem bolest, kterou jsem nikdy před tím nezažil. Zkoušel jsem se postavit, ale vůbec to nešlo. Nemohl jsem dojít ani do šatny a věděl jsem, že je zle.

Petr Kváča v Třinci

Zápasy: 3
Čas na ledě: 182 min.
Úspěšnost zákroků: 90%
Inkasovaných branek: 9
Počet zásahů: 81

Trvalo dlouho, než jste se zapojil zpátky do tréninku?
Bál jsem se, abych neměl sval natržený, ale naštěstí to nebylo tak vážné. Mimo hru jsem byl dva prakticky tři týdny. Musel jsem s tím poprat, nic jiného ani nezbývá.

Zdravotně už jste v pořádku na sto procent?
Úplně stoprocentní to není, ale nic mi nebrání v tom, abych mohl chytat soutěžní utkání.

Bylo zajímavé, že jste tvořil brankářskou dvojici se Šimonem Hrubcem a jeho otec je vaším trenérem v Motoru?
Ptalo se mě na to plno lidí a nijak zvláštně jsem to nebral. Se Šimim už se znám déle, takže to pro mne nebylo nic nového. Byl jsem rád, že jsem ho mohl sledovat. Je obdivuhodné, jak pracuje na ledě i mimo něj. Je to neskutečný profesionál, odkoukal jsem od něho plno věcí. Trávili jsme spolu spoustu času, vzal jsem si toho od něho opravdu hodně.

Jak dlouho už trénujete s týmem Motoru?
Už jsem absolvoval předzápasový trénink před středečním zápasem s Jihlavou, jednou jsem trénoval s juniorkou. Ve čtvrtek jsme měli volno a v pátek jsem trénoval normálně. Uvidíme, jak to půjde.

Je možné, že se objevíte v sobotu na Slavii v brance Jihočechů?
Možné to je, záleží na situaci. Domluvíme se s trenéry, kdo půjde do branky. Záleží na nich, koho vyberou.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....