Banes Motor České Budějovice
19.11.2018, Adam Pavlíček

JUN: CEB - SLZ 2:4 (1:0) - Salzburg na jihu Čech vybojoval tři body

Českobudějovické juniory dnes nečekalo na první ledové ploše v Budvar aréně nic lehkého. Na jih Čech přijel rakouský Salzburg. Herně se hrála poměrně vyrovnaná partie, soupeř byl ale po dvě třetiny gólově o krok vpřed a z Českých Budějovic si odvezl tři body.

Utkání začalo ve velkém tempu, a to z obou stran. První velkou příležitost měl po Hubatově střele od modré František Schwartz, nicméně dorážku zblízka branky za brankovou čáru neprocpal. Povedenou pasáž pak zaznamenali hosté, kteří obstřelovali Dvořákovu svatyni, seč to šlo, nicméně svou snahu gólově nepotvrdili. Pak to ale vypadalo, že Salzburg zapomněl na zadní vrátka. Michal Silný se protáhl do samostatného úniku. Před brankou se snažil kotouč stáhnout na bekhend, přitom mu ale puk zřejmě z hole sjel. Hra se poté přelévalo ze strany na stranu, defenzivy obou týmů ale byly do konce periody stoprocentní.

Motor vstupoval do druhého dějství s výhodou přesilové hry, nicméně ta mu příliš šancí nevynesla. Kolarz mohl být ve své brance relativně v klidu a naopak mohl z druhého konce pozorovat, jak jeho spoluhráči poprvé skórují. Tim Luca Harnisch vystřelil z velkého úhlu a i za notného přispění štěstí domácímu brankáři propadl kotouč u tyče za brankovou čáru. A o necelé dvě minuty už to bylo o dvě branky. Peterka našel parádním přihrávkou na vzdálenější tyč Vladislava Polegoška, jenž si počínal bezchybně. Následně nebylo k tomu, aby se hosté dostali ještě do komfortnějšího vedení, vůbec daleko. John Jason Peterka z křídla otřel kotouč jen o horní tyčku. Pak přišlo střídání Jana Janocha. Ten nejprve neproměnil svůj samostatný únik, nicméně ještě v tomtéž střídání se dokázal prosadit - 1:2.

Do posledních dvaceti minut vstupovali českobudějovičtí hokejisté naopak v početní nevýhodě. To sice ještě domácí ustáli bez úhony, o chvíli později už ale kapitulovali po třetí. Jason Peterka ujel do přečíslení s Vladislavem Polegoškem, kterému naservíroval kotouč před branku, načež útočník rakouského celku zavěsil do horního růžku chladnokrevně přesně. Přidat ještě o něco větší klid na hůl svého týmu mohl Myklucha, jenže trestný nájezd, kterého se ujal po faulu na spoluhráče, neproměnil. Napínavý závěr utkání slíbila trefa Vojtěcha Krcha, který dostal přihrávku před branku a z výhodné pozice se nezmýlil. Těsný, jednobrankový stav ale netrval příliš dlouho. Jako ledová sprcha musela zapůsobit trefa Oskara Maiera zhruba tři minuty před koncem poslední periody. Jihočeši to poté v závěru zkusili ještě bez brankáře, v početní výhodě ale gólově úspěšní nebyli.

Nadstavbu začali Salzburgští velmi smolně. Místo toho, aby jel Peterka sám na branku, zapískal rozhodčí hostům hru ve čtyřech a vyloučil je. Nicméně v situaci, jež si říkala o rozhodující branku, domácí tým nebyl efektivní v zakončení. Nemuselo ho to ale mrzet dlouze. V poslední minutě prodloužení zacílil do horního růžku Pavel Novák, a bylo rozhodnuto o tom, kde bonusový bod zůstane.

Ohlasy po zápasu
Martin Štrba (České Budějovice): Myslím, že to byl velice dobrý zápas. S takovýmto soupeřem nesmíme vypadnout ani na vteřinu, jsou schopni to hned potrestat. Dneska to potvrdili. Hráli jsme vyrovnanou partii, šance jsme měli stejné. Nevyužili jsme toho, ale jsme rádi za jeden bod, který jsme získali v prodloužení. Bohužel nemáme ještě nic jistého, musíme hrát do posledního utkání. Dneska jsme mohli rozhodnout, nestalo se. Jedeme dál.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....