Banes Motor České Budějovice
07.04.2024, Michal Špírek

Snaha a píle hráčů. To byla dle Ladislava Čiháka hlavní devíza týmu

Motor obsadil v uplynulé sezóně šestou příčku, ve čtvrtfinále vypadl s Třincem. Jak vše hodnotí hlavní trenér Banes Motor Ladislav Čihák?

První rok v roli kouče hokejových Budějovic máte za sebou. Jaké z něj máte dojmy?

V první řadě jsem rád, že to snad bavilo diváky. Že chodili do haly, která byla de facto vždycky plná a to je na tom všem to nejhezčí, to je ta odměna. Sezóna se nám myslím vydařila, do poslední chvíle jsme se prali o čtyřku, to kdyby nám před sezónou někdo řekl, tak budeme šťastní. I v play-off jsme odevzdali maximum, co v nás aktuálně bylo, kluci tam nechali všechno. V porovnání s minulou sezónou byla tato velice dobrá.

Podle sběru bodů v jednotlivých čtvrtinách sezony se dá říct, že si tým držel stabilní výkonnost. Je to správný dojem?

To je přesně ono. Sběr bodů po čtvrtinách s kolegy hodně sledujeme, vypovídá to o tom, že si držíte nějaký standard, nemáte žádné velké herní výkyvy a i přesto, že se pár zranění v našich řadách objevilo, tak myslím, že jsme se s tím poprali dobře.

V čem byla největší síla týmu?

Tu jsme cítili s Jirkou Hanzlíkem už od letní přípravy. Snaha a píle. Kluci byli opravdu snaživí. Opravdu makali. Jak v letní přípravě, tak pak každý den na tréninku. A trénovali jsme opravdu hodně, naplno a ostře. Jsem přesvědčen, že díky dobrému přístupu nás to nakonec takhle vyšvihlo.

A individuálně se výrazně vyšvihlo hned několik hráčů. Kdo vás osobně v tomto směru nejvíce potěšil?

Jsem rád, že se zlepšili de facto všichni, někdo méně, někdo více. Přišli i noví hráči, kdy není vůbec jednoduché někde působit prvním rokem, kdy každý čeká, že budete dávat góly a budete produktivní. Nové kluky jsme dali do určité role a oni ji zvládli. Přeju si, aby kluci tuto sezónu v té příští potvrdili. Sám tomu věřím. Obrovský progres udělal Miky Hovorka, který nám odchází. Stejně tak Ondra Kachyňa, který byl pro mě velkým překvapením. To samé Filip Přikryl, Martin Beránek, nerad bych na někoho zapomněl. Jak už jsem avizoval, tréninkově to všichni tito hráči odmakali a díky tomu měli takovou sezónu.

Pochvaly bychom měli, ale v čem jste naopak viděl největší rezervy týmu?

Myslím, že jsme mohli být produktivnější, přesnost střelby nás trochu trápila, vstřelených branek jsme neměli moc. Ale zároveň jsme kolikrát zbytečně inkasovali, takže i na defenzivě je třeba pracovat. Plus zmíním, že nás hodně limitovalo zranění Branta Harrise, o kterém se moc nevědělo.

Chyběl často už v základní části, pak nebyl k dispozici ani ve většině čtvrtfinálové série.

Už od prosince laboroval s velkým zraněním, se kterým se neskutečně pral. Měl problémy s tříslem, s přitahovačem. Přesto měl relativně slušnou sezónu, ale kdyby byl stoprocentně zdravý, měl by ji lepší. Nyní už je v rukou doktorů a vypadá to na menší operační zákrok.

V průběhu sezóny jste si kromě výraznější produktivity také přál, aby hráči byli individuálně vyspělejší, nechybovali v detailech. Dá se říct, že v play-off se to v tomto ohledu přiblížilo ideálu?

Měli jsme v sezóně hodně ztrát v obranném pásmu, kdy jde o tu týmovou vyzrálost. Bohužel, i v play-off, byť se o to kluci snažili a nedostávali jsme tolik branek, tak jsme měli zase spousty ztrát kotoučů. Kdy se play-off zase hraje o trochu jinak a někteří kluci ho hráli poprvé. Je to pro ně zkušenost, osahali si to, myslím si, že by to mohlo být přínosem do další sezóny.

Proč došlo v sezóně k odchodu útočníka Martina Hanzla? V předchozích dvou sezónách šlo o třetího nejproduktivnější hráče týmu.

S Martinem jsme o tom mluvili. Snažil se, ale sezóna mu bohužel nevycházela, on to také cítil. I on sám mi poté řekl, že by chtěl změnit působiště a chtěl sezónu ještě restartovat jinde. Nebránili jsme mu, nicméně jsme v tomto ohledu byli limitováni, protože byl hráčem Litvínova a ten by zřejmě neumožnil, aby Martin odešel do jiného klubu za pro nás nějakou adekvátní náhradu. Proto se zvolila varianta s odchodem do zahraničí. Nechtěli jsme ho tu držet, pokud tu sám už nechtěl být. Myslím, že jsme se rozešli velice korektně a přáli jsme mu, ať se mu ve zbytku sezóny daří.

Bohužel se kromě Křížových epizodních startů nenašel nikdo z českobudějovické juniorky, koho byste zapojil do áčka. Přitom v přípravě na sezónu několik mladíků bylo. I s ohledem na to, budete v letní přípravě nyní vůbec některé z juniorů chtít?

Tohle pro mě bylo poprvé, kdy jsem juniorské hráče nemohl použít. Zaprvé z jednoho prostého důvodu, kdy juniorce o kousek unikla nadstavba a dostala se do boje o udržení soutěže. Chtěli jsme tak kluky v juniorce nechat, aby uhráli extraligu pro příští rok, což se naštěstí podařilo. Nicméně, v sezóně to mělo takový vývoj, že trenéři juniorky s určitými hráči, včetně těch, které jsme v létě měli v přípravě, nebyli spokojení. Neviděl jsem tak sebemenší důvod, abych nějakého hráče z mládeže zapojoval do A týmu. Samozřejmě, že ve hře byl Marcel Kříž, v jeho případě šlo o klíčového hráče juniorky, ze které jsme ho nechtěli vytrhávat. Do úvahy přicházel maximálně ještě Hoch, ale ten je opravdu ještě hodně mladý. Myslím, že mládež má na čem pracovat. Venca Nedorost na tom intenzivně dělá, ale není to o jednom roce a jedné sezóně, jde o dlouhodobý proces. Až začne juniorka produkovat lepší hráče pro A tým, pak se o tom můžeme bavit. Aktuálně nepřemýšlím nad tím, že bych kromě Hocha vzal nějakého hráče do přípravy. Marcel Kříž bohužel ukončil profesionální hokejovou kariéru, oznámil nám to na posezónním pohovoru.

Na rozdíl od loňského roku jste mohl nyní nahlížet do plánů Jiřího Novotného na obměnu týmu. Typově jaké hráče chcete přivést?

Do útoku hráče, který by plnil dobrou funkci v oslabení a v určitých rozhodujících momentech v závěru utkání. Zároveň i jednoho produktivního ofenzivního hráče do přesilovek. Do obrany, vzhledem k tomu, že nám odejde Miky Hovorka, tak obránce, který drží hůl napravo. Defenzivu musíme posílit, abychom v obranném pásmu byli zase o něco úspěšnější. Při výběru hráčů pracujeme s videem, doporučeními, dochází ke konzultacím, hráče sledujeme v zápasech. Hodně na tom pracujeme a věřím, že přivedeme adekvátní náhrady za odcházející hráče.

Končí brankář Dominik Hrachovina.

S Dominikem jsme si podali ruku, popřáli mu hodně štěstí do dalších let kariéry. Vzal to velice sportovně a profesionálně. Do Motoru nyní přijde nový gólman, který to musí vzít za své, to stejné platí pro Honzu Strmeně. Chceme jim dát příležitost, věřím, že přišel jejich moment a jsem přesvědčený o tom, že to dokážou a čísla v bráně budeme mít o trošičku lepší.

Hrachovina odchytal povedené play-off. Bylo ale vůbec jisté, že do něj půjde jako jednička? V závěru základní části nastupoval převážně Jan Strmeň.

Jisté není nikdy nic, ale bylo to hodně pravděpodobné. Byl jsem pro to rozhodnutý, že play-off začne Dominik.

Sledujete dál play-off? Poslední otázku mám totiž tipovací - kdo vyhraje titul?

(úsměv) Na hokeje koukám, snažím se koukat na všechny zápasy a koukám na to velmi důsledně. A kdo vyhraje? To je tak záludná a těžká otázka. Play-off je strašně specifické, je to i o štěstí, tipovat nechci. Ať vyhraje ten nejlepší, ten, kdo si to zaslouží.


Posezónní rozhovor poskytl Ladislav Čihák rovněž pro portál idnes.cz - čtěte ZDE.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....