Banes Motor České Budějovice
22.05.2022, Petra Bicková

Jiří Novotný o národním týmu, Karim Jalonenovi i bronzové medaili s Motorem

Jiří Novotný vyrazil do Tampere jako hráčský agent a naši redakci neunikl ani ve Finsku. Mistra světa jsme vyzpovídali, jak hodnotí dosavadní výsledky českého týmu, ale i ohledně bronzové medaile, kterou s Motorem vybojoval v letošní sezóně.

Jirko, přijel jste do Tampere na mistrovství jako hráčský agent. V čem tu vaše práce spočívá?
Poznám tu zajímavé lidi od hokeje a sjíždějí se sem manažeři z evropských klubů. Pro mě jsou důležití především lidé ze švýcarských klubů, to je pro mě alfa omega. Snažíme se být s nimi v kontaktu, nejen telefonicky, ale hlavně osobně, to je vždy nejlepší. Já do Švýcarska létám, ale když je možnost, jsou tu všichni pohromadě a je jich tu víc než dost, tak proč toho nevyužít a podívat se i na dobrý hokej. Mě hokej baví, sleduji ho. Zrovna včera (sobota 21.5.) jsem viděl naše hráče s Norskem a musím říct, že to je teda frkot.

S tím souvisí má další otázka. Kolik zápasů už jste viděl?
Já jsem přiletěl včera, takže jsem viděl nás, půjdu se ještě podívat na Švédy s Norskem, další den na Česko proti USA a Finsku. Mezitím uvidím, jak to budu dávat, ještě bych chtěl jeden hokej.

Jak zatím hodnotíte výsledky českého týmu?
Já jsem neviděl zápas s Británií a Rakouskem, to hodnotit nemůžu, ale viděl jsem utkání se Švédskem a Lotyšskem. Co jsem slyšel, tak s Rakušáky kluci dobře nehráli, to tak je. Ale co jsem viděl, tak to zlepšení bylo rapidní. Lotyšům kluci nastříleli pět gólů v první třetině, pak přestali hrát, ale kdo hokej někdy hrál, tak ví, že je to ne úplně logické, ale uhráli si to. Proti Norům to nebyl lehký zápas, soupeř hrál velmi dobře, my jsme si pomohli přesilovkami, ve správný čas jsme dali góly. Také nás podržel gólman, což na tak krátkém turnaji je zapotřebí. Nejen teď, ale hlavně v těch zápasech, kde dojde na lámání chleba jako je čtvrtfinále, semifinále a nedej bože finále, tak ho musíš mít a bez toho to nejde. Za mě zatím dobré. Je vidět, že systémově to ještě není tak, jak by si Kari (Jalonen) představoval, a to především ve hře pět na pět, ale dobrý.

Hodně jsou na turnaji vidět i extraligoví hráči, potvrzuje se tím kvalita české ligy?
Extraliga je kvalitní soutěž, stejně jako je kvalitní nejvyšší švýcarská, finská, švédská. Každá má svou kvalitu, v každé hrají vynikající hráči. Hokej se zrychluje na všech úrovních a za mě je česká extraliga velmi kvalitní soutěž.

Znáte v týmu někoho osobně? Kdo vás herně nejvíce zaujal?
Osobně znám skoro všechny, jako firma pár kluků zastupujeme. Hodně se mi líbí Černoch. Má vynikající buly, nevypustí ani jedno střídaní, nejsem překvapen, že si ho Kari vzal, protože takového hráče prostě potřebuješ. Nebudu počítat Flíčka, ten už má nějaké třetí mistrovství a Červuse, Krejču a Pastu, ti jsou odskočení. Viděl jsem to proti Norům na vlastní oči, ti hrají furt dobře. Černoch je pro mě největší překvapení. Ještě mě ale překvapil Matěj Blümel, protože jsme měli možnost proti němu hrát, hlavně v play off, a hodně mě překvapil.

Špatný výkon českých hokejistů proti Rakousku už jsme zmínili. Ale od příjezdu Davida Pastrňáka se obraz hry zlepšil. Jedna věc jsou jeho práce na ledě, ale říká se, že dokáže stmelit kabinu. To samé se říká i o vás. Jak moc je takový člověk pro tým klíčový?
Je to hodně důležité. Nechci si fandit, ale myslím, že kabinu dokážu dát dohromady. Teď v Budějcích to nebylo zapotřebí. Tady v kabině jsem nebyl, ale vím, že Pasta je pohodář, který přinese dobrou náladu. Dokáže ale rozhodnout zápasy, kvůli tomu přijel. Ne tmelit kabinu, to myslím, že ani nebylo potřeba. Mají dost lídrů i bez něj, ale pro český tým je největší plus, že takový hráč dorazil a za dva zápasy už dal tři góly. Branky se od něho čekají, hokej se hraje na góly, on je dává a posouvá tým na jiný level.

Jste mistrem světa z roku 2010, jak na to vzpomínáte?
Vzpomínám na to jen v dobrém. Vyhrát zlato nebo jakoukoliv medaili v dnešní době není nic lehkého. Jsem rád, že jsem u toho mohl před dvanácti lety být.

Pod Karim Jalonenem jste hrál v klubu Lev Praha jako kapitán. Jak se s ním spolupracovalo?
Velmi dobře. On přišel v rozjeté sezoně, měli jsme velmi dobrý tým, měli jsme tam kluky z švédského, finského ale i českého národního týmu. Kari přišel, dal tomu svůj systém a pomohl nám tam, kam jsme došli. Škoda sedmého zápasu ve finále. Ale za mě vynikající trenér, je přísný, dbá na systém, chce hrát dobře z obrany, o tom dnešní hokej je. A co jsem měl možnost ho poznat, je to super člověk.

V čem je Kari Jalonen výjimečný?
Dokáže hráčům vštěpit systém, a aby ho dodržovali. Dokáže z nich vymáčknout maximum, má hodně dobrý cit pro hráče. Pozná je povahově, kdo je dobrý do útoku a do obrany a je výborný stratég.

Jak se vám líbí nejmodernější hala v Evropě?
Na první zápas jsme měli trochu hoňky, šli jsme na poslední chvíli, tak jsem ani pořádně neměl šanci si v klidu projít vnitřek. Ale to jsem čuměl, ta hala je nádherně udělaná. Trochu mi připomíná Madison Square Garden v New Yorku, jak je zabořená v centru. Je nádherná a je vidět, že je to fungl nový. Zázemí pro fanoušky je úžasný, když jdeš dole v prstenci haly, najdeš tam spoustu barů, irských barů, pizzerií, opravdu nádherné.

Lákalo by vás si zahrát v takové hale?
Určitě by mě to lákalo. Když jsem to viděl z pozice už fanouška, v hale bych si rád zahrál.

Pojďme se vrátit do uplynulé sezóny, ve které jste z důchodu naskočil zpět do extraligy. Zažil jste v kariéře už mnoho. Zařadil se comeback do top momentů? Za Motor jste nastoupil téměř po 20 letech.
Určitě je to jeden z těch milníků, kdy si člověk říká, jak to všechno bylo, už to vše počítá a pak je vše jinak. Nevidí se to moc často, ani ne jako skončit a začít, ale spíš skočit z krajské ligy hned do extraligy, nebylo to vůbec jednoduché. Ze začátku jsem sám sobě nadával, co to dělám.

V rozhovoru po prvním zápase za Motor s Hradcem Králové jste zmiňoval, že vás trápily nohy...
Ano, hodně, ale nakonec jsem šťastný, jak to dopadlo, a že jsem u toho mohl být. Tím, že se v Česku dostávají medaile, tak když jsem si tu placku pověsil, byl jsem opravdu hrdý a šťastný, že jsem do toho šel.

Cítíte pořád radost z bronzové medaile? Pro Motor se jedná o opravdu velký úspěch.
Určitě, užívám si to. S kluky se budeme dokonce scházet, moc rád je uvidím. Potkal jsem nové hráče, které jsem neznal, poznal jsem nové lidi a trenéry.

Návrat do Motoru se tedy povedl...
Jasně! Já v Budějcích žiju, chci tam žít, mám tam rodinu, kamarády. Jsem strašně rád, že to takhle dopadlo i kvůli fanouškům, protože chodili, vytvářeli skvělou atmosféru. Já si po dvaceti letech zahrál zase doma. Na hokej chodila rodina, děti mě viděly hrát, za to jsem moc rád.

Váš syn hraje také hokej, máte sen ho jednou vidět hrát v A-týmu?
Ano, teď jde do 9. třídy. Když bude šikovný a půjde mu to, tak bych ho rád viděl, ale to už je na něm. Jsem rád, že ho hokej baví, a to je pro mě to nejdůležitější.

Byla jedna z rozhodujících věcí při návratu do Motoru to, že by vás viděl syn hrát?
Ano, byla to jedna z těch věcí. Ale nejen syn, ale i dcera, kterou hokej nezajímal do té doby, než začala chodit na zápasy na Motor. Rodina měla vstupenky vedle kotle, malá Rozinka fandila, doteď sleduje hokej i na mistrovství, když se koukáme s Jiříkem. Byl to jeden z hlavních aspektů, kdy mě to zlomilo ještě víc.

Ochutnal jste ve Finsku něco místního?
Dal jsem si chicken wings a pivo. Finské pivo se s tím českým nedá srovnat, s Plzní, kterou já mám rád, nebo s budvarským kroužkem, ale je to lepší, než drátem do oka, jak se říká (smích).

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....