Banes Motor České Budějovice
10.03.2009, Michal Špírek

CEB - MLB 2:3 - Již čtvrtá domácí porážka od Boleslavi

Č. B u d ě j o v i c e - Ani na čtvrtý pokus nepřišli hokejisté HC MOUNTFIELD na to, jak vyzrát ve vlastní aréně na hosty z Mladé Boleslavi. Na úvodní branku Středočechů bleskově odpověděl pěkným gólem Tomáš Vak. Jenomže domácí tým ve druhé třetině dvakrát inkasoval a Vladimír Sičák stačil už jen snížit na konečných 2:3. Komplex jménem Boleslav tedy nekončí, letošní bilance Českobudějovických s tímto týmem je tristní - pouze jedna výhra a hned šest porážek.

První třetina sedmého kola play-out mnoho krásy nepobrala. Z oboustranně ospalého výkonu vycházelo jen minimum šancí. Ty se neurodily ani v přesilovkách, které spojily třetí až devátou minutu. V 11. minutě prověřil pozornost Turka Vrbata, na druhé straně roztočila kolotoč trojice Hudec – Humnl – Melichárek, ale Boleslav odolala. V 15. minutě minul po příhře Pšurného Padělek a tak čas plynul dál a dál…

V čase 17:28 ale najednou přišlo něco, co by čekali diváci v Budvar Aréně asi ze všeho nejméně. Branka. A to z holí mladoboleslavského týmu. Michal Důras si parádně pokryl puk před domácími hráči, před brankovištěm si ještě popotáhl puk na forhend a suverénně zavěsil - 0:1.

Jihočeši ovšem dlouho nezůstali pozadu. Tomáše Vaka našel pasem od mantinelu Veselý, jihočeský centr ujel obráncům Boleslavi a nájezd zakončil přesně – puk zvedl pod břevno a po 39 sekundách bylo opět srovnáno - 1:1. Vzhledem k vývoji třetiny bylo s podivem, že v úvodním dějství nakonec padly hned dvě branky.

Druhou třetinu odstartovala akce domácího mladíka Horáka, jehož nahození po sérii odrazů jen těsně minulo tyč Schwarzovy brány. Ve 26. minutě se vedení ujala Mladá Boleslav. Domácí bek Gřegořek zachyboval, Pšurný mu vypíchl touš a toho se chopil Tomáš Nouza. Popovezl si ho do pásma a z levého kruhu nechytatelnou pumelicí trefil přesně – 1:2.

V čase 31:47 udeřili Středočeši v přesilovce a nakročili za ziskem tří bodů. Vyloučení Sičáka potrestal Richard Král. Hokejisté v bílém vyšachovali soupeře a do puku se opřel Padělek. Od hradby těl před Turkem se kotouč odrazil ke Královi, jenž měl před sebou jediný úkol, uklidit touš do prázdné brány - 1:3.

Českobudějovičtí dokázali znovu rychle zareagovat. Vladimír Sičák odčinil své předchozí vyloučení a snížil na 2:3. Prosadil se po obdobné situaci, jako před necelými třemi minutami na druhé straně Král. Zblokovaná střela Kůrky se snesla k bekovým nohám a Sičák už měl jednoduchou práci. Domácí gól nakopl a hnali se za vyrovnáním. Odkrytou bránu netrefil po přesilovkové ráně Veselého Milan Toman.

Ve třetí třetině nejprve pohrdli domácí hokejisté přesilovou hrou po vyloučení Klimenty. I tak nemuseli litovat, kdyby Štěpán Hřebejk proměnil svojí velepříležitost ve 46. minutě. Útočník měl možnost dorazit touš po střele Tomana, jenomže Hřebejk nepřehodil bekhendem Schwarzův beton.

Českobudějovičtí nepřetavili v branku ani další hru v početní výhodě, navíc v ní v 50. minutě málem inkasovali. Richard Král využil fatální hrubky v jihočeské obraně a utkal se v souboji tváří v tvář s Turkem. Z duelu dvou zkušených hokejistů vyšel vítězně Turek, který pokryl Královo přízemní zakončení.

Mladá Boleslav poté poctivě bránila a nepouštěla domácí do gólových zakončení. Výjimkou byla akce Melichárka ze začátku 59. minuty. Ten našel před bránou Šimánka a Schwarz s povděkem zaklepal na svou tyčku, která střelu odrazila. Boleslavský gólman si v posledních dvou minutách připsal mnoho důležitých zákroků, uspěl i proti Sičákovi. Jihočechům již nepomohl ani time-out či odvolání Turka patnáct sekund před koncem zápasu, Mladá Boleslav již vítězství uhájila, stáhla náskok HC MOUNTFIELD na deset bodů a naznačila, že v soubojích play-out ještě neřekla poslední slovo.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent
17:28 Důras Kočí
18:07 Vak Veselý Gřegořek
25:38 Nouza Pšurný
31:48 Král Padělek Novák
33:17 Sičák Mucha Kůrka
Střely na branku
MOU MLB
Vak5
Sičák4
Gřegořek3
Šimánek2
Hřebejk2
Ptáček2
Bílek2
Mucha2
Toman1
Huml1
Veselý1
Hudec1
Melichárek1
Poživil1
Mertl1
Horák1
CELKEM30
Král4
Důras4
Nouza3
Pšurný2
Boháč2
Drtina2
Novák1
Padělek1
Vrbata1
Sýkora1
Klimenta1
CELKEM20
Statistika vhazování
MOU MLB
Hřebejk1/1 - 100%
Hudec3/2 – 66,6%
Mertl13/8 – 61,5%
Huml13/8 – 61,5%
Vak23/13 - 56%
Šimánek17/6 - 41%
Melichárek1/0 - 0%
CELKEM71/38 – 53,5%
Sýkora16/11 – 68,8%
Vrbata6/3 - 50%
Handlovský5/2 - 40%
Král23/9 – 39%
Boháč21/8 - 38%
Důras1/0 - 0%
CELKEM71/33 – 46,5%
Nejlepší hráči
MOUNTFIELD BK Mladá Boleslav
TOMÁŠ VAK
Vladimír Sičák
Tomáš Mertl
RICHARD KRÁL
Michal Důras
Jan Novák
Ohlasy po zápasu
Milan Kupka, asistent trenéra HC MOUNTFIELD: “Jsme neskuteční lajdáci. Zápas jsme si prohráli sami svým přístupem a soupeř to dobře ubránil. Nebudu tvrdit, že hra Mladé Boleslavi nám nevyhovuje. Je to soupeř jako každý jiný. S hráči, které máme, bychom ho měli porazit, ale bohužel jsme to nezvládli.“

Jaromír Šindel, trenér BK Mladá Boleslav: “V několika zápasech jsme si vyzkoušeli, že naše taktika na Budějovice je úspěšná. Proto jsme ji neopustili a věřili, že s ní uspějeme i tentokrát. To byl také důvod, proč jsme vyhráli. Pomohlo nám trochu i štěstí, ale to k hokeji patří. Zaslouženě jsme získali to, za čím jsme šli.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....