Banes Motor České Budějovice
20.11.2007, David Lukeš

CEB - ZNO 3:0 - Rozhodující úder přišel ve třetí třetině

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté MOUNTFIELDU dokázali získat zpět body, které ztratili v minulém kole v duelu s pražskou Spartou. V zápase s Orly ze Znojma se museli dlouho strachovat o výsledek. Hosty držel dlouho ve hře výborný Jiří Trvaj. Jeho kouzlo odčaroval až ve 44. minutě Petr Gřegořek. Na jeho zásah dokázali navázat ještě Jindřich Kotrla a René Vydarený, Jihočeši si pak už výhru 3:0 pohlídali. Znojemští - včetně letního Tipsport Cupu - letos nepřekonali budějovickou obranu ani napočtvrté!
Papírově to měl být jednoznačný zápas. Orli se letos horkotěžko střelecky prosazují, MOUNTFIELDu to lepí. Jihočeši doma sbírají body jako houby po dešti, Znojemští jich zvenku vozí pramálo. Domácí mohli onen pomyslný papír oštemplovat hned v úvodu. Rozhodčí Mikula totiž krátce po sobě vykázal na lavici hanby beky Jareše a Kotašku. Pokud by Jihočeši věděli, jakým směrem se dál bude utkání ubírat, určitě by více přiložili pod kotel. Sedmdesátsedm vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku totiž nesehráli dobře. Trvaje prozkoušel jen bek Gřegořek od modré čáry.

Orli se pak mohli plně věnovat naordinované taktice, jíž byla důsledná defenzíva a opatrný útok. Není tedy divu, že v první třetině nevypálili na Romana Turka ani jeden projektil, zatímco Jiří Trvaj zasahoval čtrnáctkrát! Síly, které hosté ušetřili v útočné fázi, vrhli do obrany a tak většina z pokusů hokejistů MOUNTFIELDu se rekrutovala jen z ran z dálky. Výjimku vytvořili jen Kamil Brabenec při nájezdu dvou na jednoho v 8. minutě a Jiří Šimánek po Sailerově namazání těsně před sirénou. V obou případech byl ale Trvaj bezchybný.

O co byli diváci ochuzeni v první třetině, to se jim dostávalo v dějství druhém. V jejím samém úvodu přestáli Orli drtivý tlak Budějovic, kdy Šimánek, Kůrka i Vak spálili stoprocentní příležitosti. Sami se pak konečně pustili do útočení a místy to i stálo za to. Ve 28. minutě vypálili první ránu na Romana Turka. Ten s propagačním pokusem Mudrocha od modré tuze práce neměl. O pár vteřin později už ale sedliny v jeho brankovišti vyčistil Václav Meidl, který zblízka mířil jen těsně mimo. Aby toho nebylo málo, o minutu později si z levého rohu elegantně vybruslil Jiří Dopita. Domácí obrana ho nechala dojet až před Turka, který Dopitův šťouchanec do branky nepropustil.

V tu dobu Znojemští prožívali nejsilnější momenty v zápase. Nejblíže gólu byli ve 32. minutě. Nejprve Turkovi svou ranou zavařil Plášek. Vyražený kotouč mohl před brankovištěm napálit Procházka, který ale nesobecky posunul k tyčce, kde Václav Meidl nepochopitelně nedokázal prostřelit ležícího Turka! Přestože ještě pěkných pár minut zůstalo skóre nerozhodné, blíž bodům už Znojmo - až na jednu výjimku - v zápase nebylo. Poté, co MOUNTFIELD přestál horké chvilky, pomalu, ale jistě, začínal přebírat otěže zápasu zpět do svých rukou. Pomohla mu k tomu další dvě znojemská oslabení. Při trestu Radka Hamana zle zavařil hostům nekvalitní led Budvar Arény. Nahození Vydareného od modré, jež se odrazilo od zadního mantinelu a mířilo zpátky před branku, se Trvaj chystal zkrotit. Skotačící kotouč ale nečekaně změnil směr, avšak překvapený Kůrka nedokázal trefit prázdnou branku. Při vyloučení Kotašky rozjeli Jihočeši okolo Trvajova brankoviště parádní kolotoč, ale hostující gólman dominoval.

Před třetí třetinou byly karty rozdány jasně - kdo dá gól, bude třem bodům nesmírně blízko. V opatrně vedeném zápase by totiž vstřelená branka byla pořádným trumfem obou zúčastněných. Mohli to být nečekaně Znojemští. Tomáš Demel ve 41. minutě zničehonic zacinkal na levou Turkovu tyčku. Ke smůle hostí jen na tu vnější. Mohlo je to mrzet o to víc, že na začátku 44. minuty zahřmělo na druhé straně. Obránce Petr Gřegořek po buly v útočném pásmu nahodil puk od modré na Trvaje, který nenápadný, ale nepříjemný pokus propustil mezi betony až do branky - 1:0.

Hosté pak nuceni vývojem zápasu museli povystrčit útočné růžky. Přesto se vše další podstatné začalo odehrávat až po 53. minutě. V té Jihočeši přežili velký tlak Orlů a vysvobodil je až brejk Tomášů Mertla a Kůrky, jejž zakončil druhý jmenovaný střelou do Trvajových chráničů. Více místa pro útočení využil i Tomáš Vak, kterého zázračně vyraženým betonem vychytal mág ve znojemské kleci.

Ten už byl ale krátký na akci domácích v 54. minutě. Lukáš Květoň se zmocnil puku za Trvajovou brankou. Naznačil rychlý výpad u tyčky, čímž poslal gólmana Orlů do rozkleku. V posledním okamžiku ale změnil svůj úmysl a poslal přihrávku před branku na Jindřicha Kotrlu, jenž pohotově přehodil klečícího Trvaje - 2:0. Situace byla pro hosty nepříjemná, ale pořád ne beznadějná. O pár vteřin později totiž ukolébaná obrana MOUNTFIELDu nechala u Turka operovat duo Erat - Dopita. První jmenovaný z pravého rohu naservíroval lahodnou přihrávku Dopitovi, který byl před Turkem sám, ale zakončil jen do středu branky, kde měl budějovický obr svůj klín. Vzápětí uhodilo na druhé straně. René Vydarený využil chvilkové laxnosti znojemských hráčů. Ač sám obránce, vydal se na útočnou zteč. První střelu od modré Trvaj vyrazil, domácí bek si ale stihl dobruslit na dorážku, kterou už poslal na místo určení - 3:0.

Na tento úder už Jihomoravané nenašli odpověď. Ačkoli utkání nerozehráli zle, v konečném důsledku přesto ukázali, že se jim na budějovického soupeře v této sezóně nedaří.

Přehled branek
ČasStřelec1. asistent2. asistent
43:01 Gřegořek Vak
53:52 Kotrla Květoň
55:20 Vydarený
Střely na branku
MOU Znojmo
Gřegořek6
Šimánek5
Vak5
Vydarený5
Brabenec3
Hudec3
Sičák3
Kůrka2
Květoň2
Mertl2
Toman2
Veselý2
Frolo1
Hřebejk1
Hübl1
Kotrla1
Novák1
Sailer1
CELKEM46
Mudroch3
Beroun2
Dopita2
Plášek2
Erat1
Haman1
Jareš1
Kotaška1
Meidl1
Růžička1
Selingr1
CELKEM16
Statistika vhazování
MOU Znojmo
Veselý1/1 - 100%
Mertl4/6 - 67%
Hübl11/18 - 61%
Vak10/18 - 56%
Šimánek9/19 - 47%
Brabenec1/3 - 33%
Sailer0/1 - 0%
CELKEM36/66 - 55%
Svoboda8/14 - 57%
Dopita14/29 - 48%
Haman7/16 - 44%
Procházka1/7 - 14%
CELKEM30/66 - 45%
Nejlepší hráči
MOU Znojmo
Roman Turek
Petr Gřegořek
Milan Toman
Jiří Trvaj
Petr Mudroch
Tomáš Demel
Ohlasy po zápasu
Josef Jandač (trenér HC MOUNTFIELD): "Těžko jsme se prosazovali proti dobré obraně hostí. Spoléhali jsme na přesilovky, v nichž se nám bohužel nedařilo. Nezvládli jsme ani tři šance v rychlém sledu na začátku druhé třetiny. Postupem času bylo rozhodující otázkou, kdo dá první gól. Jsme rádi, že šťastnější jsme byli my."

Pavel Hynek (trenér HC Znojemští Orli): "Přestáli jsme dvojnásobné oslabení a dobrou obranou jsme udrželi první třetinu na nulu. Naději na zisk nějakého bodu jsme živili až do třetího dějství, kdy se nám to rozplynulo. Litujeme situace v prostřední části, kdy dva naši hráči byli před zívající brankou a nic z toho nevytěžili."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....