Banes Motor České Budějovice
18.09.2018, Adam Pavlíček

V Budvar aréně došlo na setkání vedení klubu se zástupci fanoušků

Ve VIP prostorách Budvar arény se opět po roce uskutečnilo setkání fanoušků s vedením klubu. Na dotazy, jež byly od některých fanoušků předem připravené, odpovídali především hlavní trenér Motoru Václav Propsal a generální manažer Stanislav Bednařík.

Jeden z úvodních dotazů padl na českobudějovické juniory, které budou trenéři hlavního týmu zvát na tréninky A-týmu. "Pravidelně budeme zvát dva, tři. Není na škodu, aby nás doplnila třeba i jedna pětka mladých hráčů. Komunikace o tom probíhá denně. Ve středu navíc nastoupí Vojtěch Doktor a Jakub Čížek za David Servis. Chceme, aby se v dospělém hokeji zase o něco víc oťukali."

K mladším hráčům se Václav Prospal následně vrátil ještě jednou, když porovnával mladé, starší a zámořské hokejisty. "Spokojený jsem hlavně s juniory. I přístup zkušenějších hráčů je fantastický, mám z toho radost. Mezi nimi jsem ještě s některými z nich hrál, což v určité fázi naší spolupráce nemusí být plus, naopak to může být na škodu. Jsem ale rád, že právě proti nim nemůžu říct půl slova. Jsou takoví, jací by být měli." Méně pochval se od českobudějovického lodivoda ale dostalo směrem k zámořským plejerům. "Určitá nespokojenost tu je. Při utkání dva seděli v press boxu, což samozřejmě nebylo pro nic za nic. Když už má někdo být klíčovým hráčem, tak nejen v utkání, na které přijde přes šest tisíc diváků, ale pořád. I na tréninku třeba jen před sedmi lidmi. Netýká se to Mitche Fillmana," dodal s úsměvem.

I jeden z dalších dotazů se týkal motorácké sestavy. "Promeškal de facto všechno, teprve začíná a dostává se do toho," začal Václav Prospal ohledně Roka Pajiče, "před čtrnácti dny startoval od nuly, cesta zpátky pro něj bude hodně dlouhá. Některé tréninky absolvuje s námi, další s juniorkou. Dnes prvně dokázal odbruslit kondiční cvičení, ačkoliv to ještě nebylo úplně ono. Hlavu má na to, aby získal svou kondici zpět, dobře nastavenou. Až se k tomu bude přibližovat, začneme řešit, jakým způsobem ho zabudovat do zápasů. Pořád může být někým, kdo by nám dokázal pomoci."

Ještě začátkem léta byl jako kondiční trenér veden František Bombic, který se přesunul na pozici videotrenéra, a místo kondičního kouče zaujal Tomáš Cibulka. Václav Prospal, jak sám řekl, potřeboval, aby se mohl František Bombic plně věnovat své nové funkci, což by v případě jeho obsazení na dvou pozicích šlo jen s těží. A v realizačním týmu se do nové role dostal také Jaroslav Jágr, jenž je nově hlavním skautem. A právě na skautování padla další otázka. "Kdybychom byli o ligu výše, samozřejmě by byly pro skautování také jiné podmínky. Díváme se do lig, z nichž oslovujeme takové hráče, kteří by do Budějovic chtěli jít hrát. Nechceme se ale dostávat do situací, kdy agenti využívali toho, že má Motor zájem o jejich hráče, ve prospěch hráčů při jednání s extraligovými kluby. Například Aleš Totter se zítra podívá na utkání Kladna s Jihlavou, pod drobnohledem máme také naši juniorku," objasnil Prospal, načež se vyjádřil také k moderním statistikám a analytickému programu. "Beru to tak i tak. Trenér musí s hráči pracovat v průběhu utkání, statistiky jsou pak dodatečná informace, jsou to, co by měl trenér vidět ze střídačky. To, co nám Franta zaznamenává, je pak určitě skvělá věc. Už jen kvůli tomu, že video máme ihned po zápase. Je to výborná pomůcka."

Stanislav Bednařík prozradil, že finanční rezerva pro případné posily je, na což zareagoval hlavní kouč Motoru. "Nyní jsem rád, když vidím kluky, co jsou naštvaní, že se nevešli do sestavy. Ať mi na tréninku ukáží, že chtějí hrát. Pokud mi prokáží, že jsem udělal chybu, do sestavy se vrátí. Určitě nyní nechceme přivést do týmu někoho, kdo by nás okamžitě nezlepšil. Nicméně konec přestupového okna je až 31. ledna. Klukům teď věřím, to ale neznamená, že se jinam nekoukáme," řekl Václav Prospal a vrhl se na další téma, jak je to v kabině s jazykovou bariérou.

"Myslím, že je to oboustranné. Mitch Fillman se za ty roky, co tu strávil, česky nic moc nenaučil. Určitě budeme chtít, aby se zámořští hokejisté, které máme v týmu, jazyk učili. Cody Bradley zrovna dnes počítal od jedné do deseti, Fillman pak zítra bude překládat větu - jsem nejšťastnější člověk na světě, protože můžu každý den na tréninku bruslit kondiční cvičení," pobavil trenér českobudějovických hráčů přítomné. "Anglicky se s nimi domluví šest, sedm hráčů," uzavřel toto téma.

Došlo však i na méně příjemnou věc. Motor se během přípravných zápasů utkal s Lincem, což už se zřejmě opakovat nebude. "Když jsem se po utkání v Linci bavil s manažerem rakouského týmu, nadhodil jsem, že bychom se mohli potkat i za rok. To on však spíše vyvrátil s tím, že by nechtěli řešit další kradení šál či házení petard," konstatoval Stanislav Bednařík. Václav Prospal pak jen dodal: "Je to smutné, ale myslím, že máme spoustu fanoušků, kteří nám tu dokáží vytvořit parádní atmosféru. Hráčům závidím, před jakou kulisou tu mohou hrát. Ale s takovýmhle chováním jsem se ve své kariéře nesetkal a rozhodně s tím nesouhlasím."

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....