Banes Motor České Budějovice
23.06.2018, Filip Kortus

Zlato i bronz. Mládežník sezony Šimon Kubíček prožil úspěšný ročník

Letošní anketa o Mládežníka sezony přilákala rekordní počet čtenářů a hlasujících. Vítězem se nakonec stal ofenzivní obránce Šimon Kubíček, který může vzpomínat na uplynulou sezonu jedině v dobrém. Se starším dorostem získal extraligový titul a zároveň urval na neoficiálním mistrovství světa sedmnáctek bronz. Nejen o tom mluví v obsáhlém rozhovoru.

Překvapilo vás, že jste v nabité konkurenci dokázal ovládnout celou anketu?
Potěšilo mě už to, že jsem se do výběru dostal. Překvapilo mě, kolik hlasů jsem dostal, moc jsem nepočítal s tím, že bych to mohl celé vyhrát. (úsměv)

Na hlasy jste se spoléhal především od rodinných příslušníků?
Jistě, rodina a nejbližší byli hlavními strůjci hlasování.

I s titulem Mládežníka sezony v kapse můžete sezonu hodnotit jedině kladně, ne?
Podařilo se nám získat mistrovský titul, takže nic lepšího jsme dosáhnout nemohli. Už se o tom mluvilo, ale měli jsme opravdu dobrý kolektiv. Počítám do toho samozřejmě i hráče, kteří nastupovali převážnou část sezony v juniorce, ale zároveň byli jedněmi z nás. Důležité rovněž bylo, že jsme dokázali celou sezonu odehrát bez větších výsledkových výkyvů. Snad ani jednou se nám nestalo, že bychom měli delší sérii porážek. Dokázali jsme si držet stabilní výkonnost.

Jak si zpětně vybavujete celou cestu za triumfem ve starším dorostu?
Chtěli jsme začít tím, že hned po základní skupině si zajistíme play off. To byl cíl číslo jedna. Následovaly zápasy v nadstavbě, které podle mého měly lepší kvalitu a připravily nás na závěrečné play off.

Byly i dobře takticky rozvrženy síly? Ještě v úvodu sezony jste nabírali kondici, abyste na konci play off byli na vrcholu sil.
Celé to začalo kvalitní letní přípravou, která nám dala do sezony hodně. Radek Bělohlav je výborný trenér a po celý ročník věděl, jak s námi má pracovat, a jak rozvrhnout síly. Byl to jeden z klíčů k úspěchu.


Šimon Kubíček v reprezentaci

Zápasy: 26
Body: 13 (5+8)
Trestné minuty: 22
+/-: +9

Zaměřovali jste se po celou sezonu i na přesilové hry? Byl to jeden z vašich trumfů?
Početní výhody často rozhodují celá utkání. Měli jsme na nich šikovné hráče, kteří se dokázali prosazovat a trefovat důležité branky. Byla to naše silná zbraň.

Do Budějovic jste přišel až do mladšího dorostu. Jednalo se tak pro vás o první větší týmový úspěch?
Je to tak. Na mistrovství republiky krajů jsme byli blízko medaili, ale skončili jsme čtvrtí. Tohle je tak pro mne první týmové ocenění.

Na konci kalendářního roku 2017 jste byl s kategorií U17 na World Hockey Challenge. Byl to pro vás zatím nejprestižnější turnaj, na kterém jste měl možnost startovat?
Rozhodně. Je to neoficiální mistrovství světa této kategorie. Na turnaji měly všechny týmy kompletní sestavy, nechyběli ani hráči, kteří se na konci sezony objevili na mistrovství světa osmnáctek.

Dal vám šampionát plno pozitiv do zbytku sezony?
Získal jsem obrovské zkušenosti, zvedne to i herní sebevědomí. Po nevydařené skupině jsme začali hrát jako tým a dokázali jsme přejít přes čtvrtfinále. Nakonec z toho byl bronz, což je výborný úspěch. Dostával jsem hodně času na ledě, hrál jsem i přesilové hry a podařilo se mi získat i nějaké kanadské body.

Řadíte výše titul se starším dorostem nebo bronz z WHC?
To se nedá porovnávat. Úspěch v extralize a na mezinárodní scéně se těžko srovnávají.

Na začátku letní přípravy A-týmu jste byl zraněn a vynechal jste první týdny. Bylo těžké dohánět tréninkové manko?
Nebylo lehké se do toho dostat, trvalo mi to delší dobu. Pro nás mladé hráče je to ale obrovská motivace, že máme šanci se prosadit do áčka. Je příjemné, že jsme rozděleni do skupin a můžeme být s věkově stejně starými spoluhráči pospolu.

S jakými cíli se chcete vrhnout do sezony?
Udělám maximum, abych dostal příležitost v hlavním týmu. Je zároveň možné, že se objevím na juniorském draftu v zámoří.


Šimon Kubíček v mládežnických soutěžích

Zápasy: 40
Body: 28 (12+16)
Trestné minuty: 48
+/-: +10

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....