Banes Motor České Budějovice
13.06.2018, Karel Svoboda

Radek Bělohlav: Na práci u reprezentační osmnáctky se těším

Po skončení uplynulé sezóny byly oznámeny nové realizační týmy u mládežnických reprezentací a Motor získal své trenérské zastoupení. Jedním z asistentů Aloise Hadamczika u U18 byl jmenován českobudějovický trenér a jeden ze spolumajitelů klubu Radek Bělohlav.

Jak jste se k angažmá u reprezentační osmnáctky dostal? Jak se to celé seběhlo?
V květnu mě oslovil Alois Hadamczik s nabídkou, zda bych neměl zájem s ním spolupracovat. Pravděpodobně tomu hodně napomohlo to, že jsme se v této sezóně spolu poměrně často potkávali na zápasech našeho týmu se Salcburkem a i na závěrečném Mistrovství republiky v Ostravě. My se navzájem známe dlouho, Lojza je můj bývalý trenér z reprezentace i ze Sparty. Po určitém přemýšlení, kde jsem zvažoval hlavně časovou náročnost skloubení této nabízené pozice s mou trenérskou rolí v Motoru, jsem se rozhodl jeho nabídku přijmout. Věřím svým asistentům v klubu, že mi s oběma týmy dorostu v době mé nepřítomnosti kvalitně pomohou.

Hovoříte o dorostech, počítá se tedy s tím, že budeme mít i „B“ dorost?
Jasně. Chceme hrát s oběma dorosty, ačkoliv svaz nám prozatím zakázal již dohodnutou soutěž nazvanou U15 pro ročníky 2004. To zatím neklaplo, ale já věřím, že se situace v tomto ohledu ještě bude nějak vyvíjet.

Zpátky k reprezentaci. Jedním z asistentů je i Marek Židlický. Již jste nějak probírali rozdělení rolí v realizačním týmu?
Marek ještě nepřiletěl z Ameriky, takže doposud jsme všechno připravovali a plánovali bez něj. Veškeré organizační věci jsme probírali s panem Hadamczikem, s manažerem Petrem Studničkou a s videokoučem Honzou Procházkou. Probírali jsme již kompletní program prvního soustředění a rámcově jsme si projeli i naplánovaný program reprezentace na celou sezónu, prodiskutovali jsme věci kolem nominací a tak dále. Na konci června máme první soustředění širšího kádru, na to bude navazovat první zájezd do Švýcarska a v polovině srpna pak účast na vysoce prestižním Hlinka Gretzky Cup v Kanadě. Takže toto plánování již máme za sebou, ale bez Marka, který se připojí. Co mám zprávy, tak Židla (pozn. Marek Židlický) se hodně těší na práci s obránci.

Očekává se od vás, že i v rámci sezóny si budete udržovat a rozšiřovat přehled o hráčích ročníku 2001? Máte v plánu vidět i jiné zápasy než budějovického Motoru? Je to vůbec prakticky stíhatelné?
Ona ta situace je v této reprezentační kategorii trošku specifická. Prvním vrcholem sezóny je již zmíněný Hlinka Gretzky Cup, který začíná v polovině srpna. Na první soustředění jsme tedy pozvali širší kádr loňské reprezentační sedmnáctky. Hráče, kteří prošli těžšími zápasy, část kluků i z reprezentační šestnáctky. Přemýšleli jsme ještě o jednom mladším hráči, ale nakonec jsme se rozhodli jej zatím nepozvat, ale když bude litvínovský Myšák i nadále na sobě pracovat, tak by jej pozvánka na některý z reprezentačních kempů osmnáctky neměla minout. Zkrátka nyní jsme nominovali sedm pětek a z tohoto budeme vycházet směrem k nominaci na Hlinka Gretzky Cup. Ale k vaší otázce. Já tuto kategorii trénuji a mám relativně dobrý přehled o šikovných hráčích po celé republice. Pochopitelně nemám šanci sledovat všechny hráče ročníku 2001, ale ve spolupráci s klubovými trenéry budeme mít podchycené i případné výkonnostní vzestupy nám méně známých hráčů. Je to analogická situace s tou, jakou zažil v uplynulé sezóně Vojta Doktor. V reprezentaci U16 a U17 nikdy nebyl a na klubové doporučení byl pozván na jednu akci U18 a reprezentační trenéry zaujal natolik, že se nakonec vtěsnal i do výsledné nominace na mistrovství světa.

V první širší nominaci je pět českobudějovických hráčů. Toman, Kubíček a Beránek by mohli být v nadsázce označeni za reprezentační matadory, ale jaké jsou podle vás šance Jakuba Čížka, kterému konečná nominace v loňské sezóně několikrát unikla a šance talentovaného Pavla Nováka, který je ale o rok mladší?
Pro všechny hráče je to stejné, každý má šanci. Musí se na tom prvním soustředění ukázat a přesvědčit trenéry, že si zaslouží být v užší nominaci. Je to trochu časově nešikovné, ale zkrátka musí zaujmout už nyní v červnu. Já přehled o hráčích mám, většina z nich nastupovala v sezóně proti nám, viděl jsem je v reprezentačních zápasech U17. Bude to hodně náročných šest dní a kluci si to rozdají na rovinu mezi sebou. Do Švýcarska bude nominováno pouze 22 hráčů včetně brankářů a tato sestava již bude hodně určující směrem ke konečné nominaci na Hlinka Gretzky Cup. Pro pana Hadamczika to bude také určitým způsobem nové, některé hráče neviděl. Na konci sezóny se byl podívat na poslední reprezentační akci loňské U17 ve Švýcarsku, takže základní přehled samozřejmě má. A co týče Kuby Čížka? Nevidím důvod, proč by neměl být v nominaci, když je to nejlepší hráč v kanadském bodování. V loňské sezóně tolik příležitostí v reprezentaci nedostával, takže nyní má šanci přesvědčit trenéry, že do kádru patří. K Pavlovi Novákovi. Zde potřebujeme vyzkoušet, jestli by to již šlo, jestli se dokáže prosadit v kategorii o ročník výše, protože nesporný talent ten kluk má, o tom není pochyb. Pavel má před sebou pořád možnosti zlepšování, takže i kdyby se nyní neprobojoval do užší nominace, neznamená to, že nemůže být nominován na některou z dalších akcí U18.

Z vašich odpovědí je cítit, že na práci u reprezentační U18 se vyloženě těšíte, je to tak?
Samozřejmě, těším se, bude to další zajímavá práce s mladými talenty. Jsem za tu příležitost rád.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....