Banes Motor České Budějovice
23.02.2018, Filip Kortus

Na turnaji osmnáctek nezastavil Vojtěcha Doktora ani nalomený palec

Naplno potvrdil to, co se o něm ví už dlouho. Nezná bolest a je pouze málo věcí, které ho dokážou vyřadit ze hry. Obránce Vojtěch Doktor zazářil na turnaji pěti zemí do osmnácti let v Plymouthu, přestože ve druhém utkání utrpěl zlomeninu palce na ruce. Jeho výkony nezůstaly bez povšimnutí, například zámořský portál sledující hráče na draftu ho vybral mezi nejlepší tři hokejisty Čechů na turnaji.

Turnaj v americkém Plymouthu představoval pro celek U18 poslední test před blížícím se mistrovství světa v Magnitogorsku a Čeljabinsku. Ještě před ním však měli svěřenci trenéra Bruka přípravný kemp ve Slaném, kde chyběli hráči ze zámoří, kteří se k týmu připojili až v dějišti turnaje. „Před každou akcí máme čtyřdenní tréninkovou jednotku v Čechách. Pilovali jsme nejvíce herní situace, zaměřovali jsme se na zakládání útoku, přesilové hry a oslabení,“ uvedl na začátek Doktor.

Následoval přesun do hlavního města, odkud české naděje letěli přes Amsterdam do Detroitu. „Do Detroitu jsme přiletěli v pozdních nočních hodinách, odkud jsme se přemístili do Plymouthu. Ubytovaní jsme byli na krásném hotelu a hrálo se v prvotřídní hokejové aréně. Domácí zápasy tam hraje celek z USHL, takže to byl opravdu zážitek,“ popisoval první dojmy mladý bek. Češi se museli vyrovnat i s časovým posunem, který činil šest hodin.

Na aklimatizaci dostal český tým dva dny a po nich už šel do ostrého utkání. Obejít se musel bez Dominika Sklenáře a Vojtěcha Střondaly, které po celý turnaj nepustily do hry vysoké horečky. „Úvodní zápas nás čekal proti Finům a ještě jsme si zvykali na malé kluziště. Musím přiznat, že se na užším ledě hraje naprosto odlišný hokej a není lehké si na to brzy zvyknout,“ uznal. Na úvod turnaje museli Češi zkousnout těsnou porážku 2:3.

Ve druhém zápase vyrazil český tým všem účastníkům dech. Po fantastickém výkonu přejel domácí Američany 6:2! „Odehráli jsme perfektní utkání před dobrou kulisou, byli jsme do zápasu správně nahecovaní. Semkli jsme se, dodržovali taktiku a dosáhli výborného výsledku,“ rozplýval se nad senzací Doktor. Duel na hranici svých možností vzal Čechům hodně sil, což se projevilo v následujícím střetnutí s Rusy. „Dvě třetiny jsme s nimi hráli vyrovnaný zápas, až ve třetí jsme už neměli moc energie a dojeli jsme na to.“

Sám Vojtěch Doktor na zápas s Američany jen tak nezapomene. „Blokoval jsem střelu a trefila mě nešťastně do ruky. Nalomil se mi palec, ale turnaj jsem dohrál a řešil jsem to až po skončení,“ řekl obránce a prokázal tak obrovskou obětavost pro tým. Pověstný je svou zarputilostí a fyzicky náročnou hrou, při které se nebojí vrhnout do blokování střel nebo ostrých soubojů u mantinelu. Není náhodou, že při fyzických testech patří prakticky kdykoliv k nejlepším.

Celek vedený trenérem Brukem neměl síly ani na výborně připravené Švédy a v konečném zúčtování tak musel přijmout poslední pátou pozici. „Měli jsme těžký los, hráli jsme čtyři zápasy po sobě, což se odrazilo na výsledcích v posledních dvou utkáních,“ pokrčil rameny sedmnáctiletý talent.

Se svými výkony mohl být Vojtěch Doktor spokojen. Turnaj zakončil s jednou asistencí a výbornými referencemi. Všiml si ho například americký portál The draft analyst a zařadil ho mezi nejlepší tři české hráče turnaje. „Přijel jsem domů a přišel mi od kamaráda odkaz, na kterém jsem byl mezi třemi českými hráči. Server hodnotil nejlepší hráče ze všech pěti týmů a udělalo mi velkou radost, že si mě všimli,“ těšilo Doktora. Konstruktivní obránce budějovické juniorky tak má dobře našlápnuto k tomu, aby se na konci dubna podíval na mistrovství světa do Ruska.

Martin Štrba (trenér juniorky):

„Vojta letos udělal velký posun. Jsme rádi, že si uhráli pevné místo i v národním týmu a stal se jistotou v obraně. Pevně věříme, že účast na mistrovství v Rusku ho nemine. Má před sebou rozhodující dvě měsíce a myslím si, že pokud nepoleví ze svého úsilí a píle, tak šanci na nominaci má.“

Česko U18 – Finsko U18 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)

Česko U18 – USA U18 6:2 (3:1, 2:1, 2:0)

Česko U18 – Rusko U18 2:9 (2:2, 0:2, 0:5)

Česko U18 – Švédsko U18 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)