Banes Motor České Budějovice
21.04.2014, Miroslav Mayer

Druhá nejvyšší soutěž v Českých Budějovicích

ČESKÉ BUDĚJOVICE — České Budějovice jsou městem hokeje, ale i zde jsme zvyklí na ústupy ze slávy, kdy tým nehrál nejvyšší soutěž. Od roku 1945 se však až na jednu vyjímku zdržel níže jen jednu sezónu. Od roku 1968 bude tedy mužstvo hrát podruhé delší dobu mimo elitu, i když tentokrát není na vině herní sestup. Uplyne právě rok od "odchodu" licence do východních Čech.

První pád osm let po titulu

Od konce druhé světové války šel hokej v Českých Budějovicích postupně nahoru a svého úplného vrcholu dosáhl v sezóně 1950/51, kdy se mohl slavit titul. Postupně ovšem mužstvo ztrácelo, ale ještě dvě třetí místa po sobě stále znamenal vysokou kvalitu. K prvnímu pádu do druhé nejvyšší soutěže došlo poprvé v sezóně 1958/59, kdy mužstvo Slavoje obsadilo jedenácté místo, když vstřelilo nejméně branek ze všech, jen padesát. Hned v další sezóně dokázalo mužstvo vybojovat návrat do nejvyšší soutěže. Udrželo se tam tři sezóny, kdy se dvakrát drželo nad propastí a v sezóně 1962/63 následoval další pád.

Problémy se okolo Slavoje kupily již delší čas a bylo jen otázkou času, kdy se to dotkne i mužstva. Právě v sezóně 1962/63 vše vrcholilo, "špatná" nálada i hráčská krize se potkaly a mužstvo muselo vytrpět například porážku 1:12 od ZKL Brno. Tým za celou sezonu ani jednou nevyhrál a v tabulce měl ztrátu dvaceti bodů na předposlední celek. Naštěstí hokej v Českých Budějovicích neskončil. Podařilo se ho dát opět dohromady, ale pohádkový příběh to nebyl. Jihočeši sice vyhráli svoji skupinu, ale v kvalifikačních zápasech o postup se jim už tak nedařilo, když skončili poslední ze čtyř mužstev, s jedinou výhrou na kontě.

Nejdelší období v na druhé koleji

Nejdelší období, kdy Jihočeši nehráli nejvyšší soutěž v hokeji, trvalo pět sezón. Po neúspěšné kvalifikaci skončil Slavoj další rok druhý a tím skončila éra klubu pod tímto názvem. Od sezóny 1965/66 si vzal tým pod patronát Motor a tým nesl název tohoto národního podniku. I pod novým názvem klub skončil na druhém místě a další rok pak třetí.

Sezóna 1967/68 znamenala pro Motor jasné vítězství v druhé nejvyšší soutěži se ztrátou pouhých dvou bodů a jasný postup do kvalifikace, kde ještě musel Motor přehrát Hradec Králové, Vítkovice a Trenčín a mohl se slavit postup do nejvyšší soutěže. Jenže tu si užíval jen jednu sezónu a následoval další pád. Tentokrát se Motor v druhé nejvyšší soutěži moc neohřál a okamžitě se vrátil zpět, když mužstvo ztratilo v soutěži jen čtyři body a v kvalifikaci si poradilo s Karvinou, Duklou Písek a Popradem.

Po dlouhé době opět pád

Od sezóny 1970/71 dokázali Jihočeši celých dvacet let hrát nejvyšší soutěž. K vrcholům tohoto období určitě patří druhé místo v sezóně 1980/81. Tato sezóna, jakoby symbolicky rozdělila dvacet nepřetržitých let v nejvyšší soutěži. Prudké změny ve společnosti přinesly i změny v českobudějovickém hokeji. V sezóně 1990/91 mužstvo obsadilo čtrnácté místo, i když v sestavě bylo hodně budoucích reprezentantů. Na záchranu chybělo propastných čtrnáct bodů a protože se nehrála baráž padli Jihočeši o soutěž níže. Další sezóna byla na dlouhou dobu poslední, kterou odehrál tým celou pod názvem Motor. Vítězství v české části znamenalo baráž s vítězem slovenské části AC Nitra. Jihočeši zvítězili a po 370 dnech se vrátili do nejvyšší soutěže. V průběhu následující sezóny se klub přejmenoval na HC České Budějovice.

Poslední herní sestup

Po rychlém návratu prožili Jihočeši dalších dvanáct sezón v nejvyšší soutěži, která se z Federální stala českou Extraligou. Nejlepší umístění z tohoto období je třetí místo v sezóně 1994/95. Poslední herní pád o soutěž níže postihl mužstvo v sezóně 2003/04. Většina fanoušků pamatuje mizérii této sezóny zakončenou neúspěšnou baráží s Duklou Jihlava. Došlo k pročistění vztahů a úklidu v klubu. Od další sezóny měl klub nové vedení i trenéra Jandače, který měl zkušenosti z Liberce. Kdo by si nepamatoval, že sezóna 2004/05 znamenala výluku NHL a návrat hvězd do Čech. Jihočeši vyhráli jasně základní část a nejvíce se trápili v play-off s Chomutovem. Baráž s Jihlavou byla jen třešničkou na dortu a oslavy postupu do nejvyšší soutěže mohly propuknout.

Týmové foto po posledním postupu

Administrativní sešup

Každý fanoušek si určitě vzpomene, že tomu bude rok, co se vlastník klubu rozhodl převést extraligovou licenci do Hradce Králové a novému klubu z jihočeské metropole, který opět nese název Motor, zbyla „jen“ druhá nejvyšší soutěž. Umístění v roce nula nebylo takové, jaké by si všichni přáli, ale odrazem od dna se stoupá vzhůru rychleji. Starý Motor začal svoji existenci v druhé nejvyšší lize a po dvaceti osmi letech trvání ji zakončil ve federální lize. Nový Motor také začíná v první lize a pokračovat bude snad v budoucnu v nejvyšší soutěži, kam České Budějice určitě patří.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....