Banes Motor České Budějovice
21.03.2010, Petr Novotný

Na mistrovství jsem v programu nedohlédl, směje se Milan Gulaš

Č. B u d ě j o v i c e – Místo toho, aby po sezoně užíval dovolené, bude budějovický útočník Milan Gulaš polykat další tréninkové dávky. Ale bude to dělat rád, protože nad ním budou bdít reprezentační trenéři. Gulaš je jedním z trojice budějovických hráčů, kteří jsou pozváni na první reprezentační kemp před mistrovstvím světa. Ten začne v pražském Edenu ve středu a potrvá tři dny. „Na mistrovství světa jsem v programu nedohlédl,“ smál se Milan Gulaš.

Překvapila vás nominace do reprezentace?
Vůbec jsem s tím nepočítal. Jsem strašně rád, že jsem dosáhl na tu pozvánku a můžu se tam podívat.

Už jste byl někdy v širším okruhu nebo na nějakém reprezentační akci?
Nebyl. V áčku jsem nikdy nebyl. V mládežnických výběrech jsem ale byl. Hlavně ve dvacítkách. Objel jsem všechny akce, ale pak jsem se nedostal na mistrovství světa. Odehrál jsem čtyři nebo pět turnajů, takže mládežnickou reprezentační zkušenost mám. Ale na chlapy pojedu poprvé.

Jak jste se o tom dozvěděl?
Tak, že jsem se ráno vzbudil a měl jsem na telefonu zprávu od Kytky (poznámka: spoluhráč Lukáš Květoň). Večer jsem měl nepřijatý hovor od pana Jandače. Napadlo mě to a pak jsem si přečetl zprávu od Kytky.

Co si od toho slibujete? Jde o první turnaj a výběr se bude neustále zužovat.
Díval jsem se na ten program. Jsou tam dva zápasy ve Švýcarsku a můj sen je dostat se na ty dvě přípravná utkání. Pak se uvidí, co se bude dít. Určitě bych si chtěl zahrát zápas.

Mistrovství světa v programu nebylo?
Takhle dolů jsem se nedostal. Myslím si, že šampionát je pro jiné borce a já jsem rád, že tam pojedu na nějaké trénování a snad si zkusím zápas za nároďák.

Když se ohlédnete za sezonou v Budějovicích. Jaká byla?
Do poslední chvíle jsme bojovali o předkolo, což se nám povedlo. V hlavě mám pořád ten poslední zápas v Liberci, protože ten se hodně nepovedl. Mrzí to. Měli jsme na to. V sezoně jsme měli několik fází. Jednou jsme hráli dobře a jednou špatně. Neudrželi jsme stabilní formu a na tom budeme v dalším ročníku muset zapracovat. Špatné jsme měli také konce zápasů, kdy jsme jich hodně ztratili v závěru. To nám pak chybělo. Ty zápasy se načítaly, a když se potom člověk podívá na tabulku, chyběl nám jediný bod k tomu, abychom začínali doma. Mohlo to být třeba Kladno, kde jsme prohráli gólem v poslední vteřině.

Když jste mluvil o kolísavosti formy mužstva, podobně na tom byla i vaše střelecká muška. V přípravě jste byl excelentní . Pak se nedařilo, pak vám to tam zase padalo a ke konci zase ne. Čím to je?
Ono je těžké si udržet střeleckou formu padesát dva kol. Obdivuju třeba Petra Tona, který to dokáže. Jednou bych toho chtěl taky docílit. Je to obdivuhodné a je to značka střelce.

Přesto byla tahle sezona pro vás posunem. Odehrál jste ji v prvních dvou pětkách…
To určitě. Ale zase se na to člověk musí podívat tak, že už před startem soutěže mi byla určená role střelce, aby to tam padalo. Já jsem s tím i počítal, že na mě bude vyvíjen tlak a snažil jsem se to plnit. Ale rozhodně to mohlo být lepší. Měl jsem tam šňůru asi dvaceti zápasů, kdy jsem dal jen jeden gól.

Bodově to byla ale nejlepší sezona.
To asi jo. Nevím přesně, jak to tam mám bodově.

A jak jste vnímal ty období, kdy se vám nedařilo? Byla na vás v některých zápasech vidět také frustrace. Třeba jste z přemíry snahy zbytečně fauloval a tým ztratil některé zápasy.
Jsem takový, že mám hodně rituálů. Takže jsem nevěděl, jestli to mám dělat dál, jestli to nechat. Když to postupovalo a mně se pořád nedařilo, člověk to chce pořád zlomit. Pak už to chce možná moc a je spíše v křeči. Spíš to chce asi vypustit z hlavy a nemyslet na to. To se nakonec povedlo . Už jsem o tom přestal přemýšlet a nakonec se mi začalo zase trochu dařit. Zase se to zlomilo.

Prozradíte nějaký rituál?
Začíná to třeba tím, že když se daří, obaluju si hokejky pořád stejným způsobem. Když to nevyjde, na další zápas si vezmu jinou barvu atd. Já jich mám hodně.

Kolik jste jich měl třeba v tom devatenáctém utkání dvacetizápasové šnůry, kdy se nedařilo?
To už nebylo vůbec nic. Přišel jsem na zimák a měl jsem úplně vypuštěno.

Cítil jste na sebe tlak?
Ke konci už to bylo docela hodně. Cítil jsem i od trenérů, že už by byla potřeba, abych se chytil, abych něco ve své hře změnil. Tak to prostě je. V té době se nedařilo ani mužstvu. Výsledky nepřicházely. Nicméně, je přede mnou další sezona a musím se naučit vyrovnat se situací, kdy třeba ve třech zápasech nedám gól. Musím se naučit, aby se mi to pak nemotalo v hlavě.

Program reprezentace

Středa 24. března: Začátek třídenního kempu v pražském Edenu
Středa 30. března: Další kemp v pražském Edenu
Pondělí 5. dubna: Sraz v Praze, poté odlet do Švýcarska kde se 7. a 9. dubna odehrají dvě přípravná utkání s domácím výběrem. Hrát se bude v Oltenu a potom v Ambri-Piottě.
Úterý 13. dubna: Sraz v Prostějově
Pátek 16. a sobota 17. dubna: Utkání Česká republika - Slovensko (Prostějov).
Úterý 20. dubna: Další kemp v Praze, případně v Mladé Boleslavi
Pondělí 26. dubna: Sraz v Praze, ve čtvrtek odlet do Stockholmu, kde od čtvrtka 29. dubna do neděle 2. května bude probíhat turnaj série Euro Hockey Tour LG Hockey Games.
Úterý 4. května: Sraz v Praze
Čtvrtek 6. května: Utkání Česká republika - Bělorusko (Praha)
Pátek 7. května: Odlet týmu na mistrovství světa do Německa

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....