Banes Motor České Budějovice
19.11.2007, Miroslav Mayer

Jaroslav Liška: Naše koncepce mládeže přináší úspěchy

Č. B u d ě j o v i c e - Mládežnické týmy z jihočeské hokejové bašty už delší dobu vykazují vynikající výkonnost. Strategický systém mládeže v Českých Budějovicích se osvědčuje. To kvituje s povděkem i manažer Jaroslav Liška, který “šéfuje“ mládeži od roku 2004. „Byl to rok, kdy první mužstvo sestoupilo z extraligy a prezidentem klubu se stal Jarda David. Chtěli jsme vytvořit určitou koncepci,“ tvrdí Liška.

Jak v současné době funguje mládež v HC České Budějovice?
Máme občanské sdružení, které sdružuje celou mládež od nejmenších až po juniory, profesionální sport řeší akciová společnost. Mezi námi existuje smlouva o spolupráci, která funguje v praxi tak, že my vychováváme hráče pro první mužstvo a za to máme finanční podporu od akciové společnosti. Máme signál od akcionářů, že mají zájem, aby občanské sdružení fungovalo dál, aby vychovávalo hráče a aby svojí činností stahovalo hráče z celého regionu.

V současné době sportuje méně dětí, bude region stačit zásobovat mládežnická mužstva?
Do budoucna se budeme možná muset podívat i mimo region, ale musíme vytvořit podmínky pro hráče, aby tady mohli hrát, to znamená zázemí, bydlení, stravování a sociální systém, který je zda nastaven od roku 2004 koncepcí mládeže.

Jaké byly cíle koncepce mládeže?
Tyto cíle jsou v podstatě dva. Vychovat hráče do extraligového klubu, ale i pro NHL či jiné evropské ligy, protože je to zdroj peněz pro profesionální sport a peníze jdou zpátky do mládežnického hokeje a druhým cílem je zvýšit úsilí v náborech.

Proč koncepce mládeže vznikla v roce 2004?
Byl to rok, kdy první mužstvo sestoupilo z extraligy a prezidentem klubu se stal Jarda David. Chtěli jsme vytvořit určitou koncepci, abychom zajistili tréninkový program v návaznosti na rozvrhu, který je ve škole. Škola nám vychází vstříc i ohledně tréninků v ranních nebo dřívějších odpoledních hodinách. To celé se nedalo řešit se smluvními trenéry, kteří by nemohli absolvovat tyto hodiny. Nejedná se jen o samotné tréninky, ale jde i o přípravu na tréninky, vstupování do tělesné výchovy a další věci, které mají jednotliví trenéři za úkol dělat.

Jsou za ty tři roky fungování koncepce vidět již nějaké výsledky?
Tato koncepce již nese úspěchy, kdy jsme od roku 2004 vychovali pro první mužstvo Muchu, Macháčka, Kováře, Gulaše, Ferebauera, Parýzka a Červeného a dokonce se minulý týden objevil na tréninku prvního mužstva i Roman Horák. Je vidět, že spolupráce s prvním týmem funguje. Jsme rádi, že Pepík Jandač vytahuje tyto mladé hráče a je vidět, že cesta pro hráče není uzavřená a to i přesto, že mužstvo si vede dobře v extralize. Je to pro nás signál, abychom vychovali co nejvíce hráčů a snížili tím náklady pro akciovou společnost.

Jak se daří druhý úkol, zvýšit úsilí v náborech?
Myslím si, že toto se nám vcelku daří, protože od roku 2004 máme třídy rozdělené na A a B. V soutěži minihokeje máme v ročníku okolo 30 až 40 dětí a to je dobrý základ pro vytvoření sportovní třídy, která by měla mít okolo 25 hráčů. Ne vždy se to povedlo, protože od tohoto roku jsem se rozhodli hrát na ročníky. Základem koncepce rozšíření základny je dělat pro to jak mediální základ, tak aby se to dostalo i do povědomí rodičů.

Jakými akcemi se snažíte získat děti a rodiče?
Děláme třeba dětské dny, která se staly tradicí, v zářijovém termínu děláme nábory. Kamila Hanzová dělá ještě školu bruslení, ze které zase čerpáme talenty. V současné době má 40 dětí, z toho je asi 90% pětiletých. Je tedy naděje, že i z této školy bruslení, která se koná v neděli v odpoledních hodinách, budeme schopni některé děti doplnit.

Hokej je finančně náročný sport, jak je to s financemi u mládeže?
Je samozřejmě co zlepšovat, je třeba držet finance a rozpočet tak, aby byl servis hráčům na vyšších úrovních tj. dorost a junioři a zároveň abychom udrželi i trenéry, kteří u nás pracují.

Kolik máme v současné době profesionálních trenérů mládeže?
Nyní máme 10 profesionálních trenérů a dalších 12 trenérů na dohodu. Máme celkem 13 týmů a cca 350 hráčů v mládežnických kategoriích.

Rodiče letos zaznamenali zvýšení příspěvků. Jaký byl hlavní důvod?
Zvýšení příspěvků způsobily hlavně dvě věci. Jeden z nich je rozšíření týmů v klubu. Zjistili jsme, že v ročníku narození 92 a 91 máme celkem 60 kluků. My s těmito hráči chceme dál pracovat, prodloužit jim kariéru, některé chceme vrátit zpět do extraligového hokeje. Klub má proto zájem, aby vznikl B tým zařazený do ligy dorostu. Cílem je pomoci hráčům při přechodu z žákovských lig do dorostu, hlavně u těch, kde zatím není potřebná výkonnost. Liga dorostu by měla být dostatečná soutěž na to, aby přechod do extraligy dorostu nebyl tak velký a aby hráči, kteří se tam prosadí, měli možnost cirkulovat. Nyní máme v extraligovém dorostu 25 až 27 hráčů.

Ke změně dochází i u nejmladších hokejistů, je i toto jeden z důvodů?
Ano, to je další důvod. Dochází ke snížení věkové kategorie, kde již začíná hra na celé hřiště a končí minihokej. To znamená zapojit do soutěží minihokeje i družstva první a druhé třídy a ve třetích třídách utvoření mužstva B, které již bude hrát hokej na velké hřiště. Máme tudíž 13 mužstev a zvýší se i náklady na dopravu. To nás všechno vedlo ke zvýšení příspěvků.

Náklady na dorostenecké mužstvo B jsou určitě větší než mladších ročníků…
Určitě, ale rodiče mladších dětí tím v podstatě investují do budoucnosti a prodloužení kariéry svého syna. Pokud se podaří udržet B tým dorostu, bude to překlenovací období pro ty, kteří se nedostanou do A týmu, budou mít později možnost studovat, trénovat a hrát v Českých Budějovicích a dojíždět do mužstev po kraji již bude minimum hráčů.

Proč hraje dorost B pod hlavičkou Českého Krumlova?
Domluvili jsme se na spolupráci a na snížení nákladů na toto mužstvo a chtěli bychom letos postoupit do ligy. Pokud by se nám povedlo postoupit, rádi bychom pak pracovali celkem s 50 hráči, kteří by cirkulovali mezi oběma mužstvy. Současný tým má 25 hráčů, z toho jsou 3 hráči z Krumlova a dalších 7 hráčů máme na hostování.

Letos došlo ke srovnání ročníků, proč?
Lépe se ukáže výkonnost hráčů, když se ti starší nemohou schovávat v mladší třídě. Pro ty kluky je to jen dobře, později je nebude přechod tak bolet.

Za úspěchy v mládežnických kategoriích stojí i kvalitní skauting. Jak v současné době funguje?
To má na starosti pan Červený. V letošním roce to bude trochu problém, protože dříve to dělal jako hlavní věc a byl trochu na volné noze. V letošním roce dělá asistenta u dorostu a nemá tolik času. Výběr se provádí při vzájemných zápasech v krajských soutěžích nebo při krajském výběru, kde s hráči pracujeme a ukáže se výkonnost. Nebereme jich tolik, raději se zabýváme našimi hráči. Bereme jen nejlepší hráče z regionu.

V jakém věku by měli přicházet “talenti“ odjinud?
To je individuální. Myslím si, že pokud se jedná opravdu o talent, měl by tu být ve 12, 13 letech. Máme pro tyto kluky připravené zázemí nejen v ubytování, ale i v servisu, kde vlastně bydlí v pronajatém domě, kde se o ně stará jedna maminka. Dnes jich tam máme 6 včetně dorostenců. Máme šanci začít s těmito hráči pracovat. Ostatní hráči by se měli projevit někde na úrovni 8. nebo 9. třídy. To by měl být ten ideální věk. Snažíme se dostat sem z regionu jen kvalitu.

Co trenéři a jejich kvalita vzdělávání?
Náš klub má tradičně trenéry na vysoké úrovni vzdělání. Všichni trenéři juniorů a dorostu mají nejvyšší licenci A, další dva v současné době studují. Ostatní trenéři a asistenti mají většinou licenci B a jsou mezi nimi aspiranti na to, aby si licenci zvýšili. Někteří trenéři byli na stáži ve Finsku, kde jsme měli možnost sledovat výchovu mládeže. Na pravidelných schůzkách všech trenérů se o tyto poznatky dělíme a snažíme se je co nejlépe využít. Tyto výměnné pobyty jsou lepší než nějaké velké teorie, je to šance vidět to přímo. Do budoucna v tom hodláme pokračovat a získávat i zkušenosti odjinud, kde se to dělá jinak.

Jaké je situace se sponzory?
Letošní rok je to pro nás velice dobrá situace, pokud to bude takto fungovat do budoucna, bude mládežnický hokej schopen fungovat v těch koncepcích, které jsem si dali. Je tady vidět snaha lidí v regionu podpořit mládežnický hokej, ale musí vidět, že to má nějaký smysl. Je to otázka i prezentace těchto firem. My máme pronajatu druhou plochu, kde je budeme prezentovat a prostor dostanou i na internetových stránkách. Samozřejmě nás podporuje město dotacemi, za které děkujeme.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....