Banes Motor České Budějovice
11.08.2006, Antonín Vansa

V září budu určitě úplně fit, slibuje Václav Nedorost

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Fanoušci extraligového HC Mountfield se mohou hodně brzy dozvědět potěšující novinu. Nejenže po více jak roční pauze nastoupil technicky skvěle vybavený útočník Václav Nedorost k hokejovému utkání, ale navíc se blíží doba, kdy se rozhodne, zda půjde pro ročník 2006 - 2007 zkusit štěstí do kanadsko-americké NHL, nebo zůstane v Evropě. Jeho slova zatím mohou příznivce českobudějovického hokeje nabíjet optimismem. „Floridu podle mě vůbec nezajímá, jak na tom jsem. Jejich stanovisko je spíše takové, že by mne nechali hrát v Evropě. Příští týden se rozhodnu," prozradil dvojnásobný juniorský mistr světa Nedorost.
Máte za sebou první střetnutí po strašně dlouhé pauze. Jak se cítíte?
Abych se přiznal, čekal jsem to mnohem horší. Ze začátku to nebylo optimální. Nechodil jsem totiž ani v rámci tréninku do hry, takže pro mě to byl asi teprve druhý hokej, co jsem hrál. V první třetině jsem se snažil, ale bylo to ode mne špatné. Ve druhé už to bylo lepší, protože jsem se párkrát dostal k puku a snažil se něco vymyslet. Původně jsem neměl ani do třetí dvacetiminutovky nastoupit, ale jelikož jsem se vůbec necítil špatně, řekl jsem trenéru Jandačovi, jestli bych mohl utkání dohrát. Měl jsem toho dost, nechodil jsem v závěru ani na přesilovky a oslabení, ale když jsem se dneska ráno probudil, byl jsem docela v pohodě. Kolena nebolí, takže jsem spokojený.

Nezvažovali jste s trenérem Josefem Jandačem a lékaři možnost, že byste se na ledě objevil už dříve? Třeba v Mladé Boleslavi?
To ne. Já jsem byl v úplném začátku domluvený s trenérem, že bych to zkusil až příští týden v Plzni. Ale v pondělí za mnou přišel, jak se cítím a já jsem byl celkem v pohodě, tak jsme si řekli, proč nezkusit ve Znojmě alespoň půlku zápasu. Nakonec jsem vydržel celý.

Před vlastním publikem jste začínat nechtěl? Neměl jste třeba obavy z toho, že by si vás pak kamarádi dobírali?
Snad by si mě nedobírali. Už jsem je připravoval na to, že to bude z mojí strany asi něco hrozného. (usmívá se) Ale oni vědí, že není jednoduché se vrátit po takové pauze do velkého hokeje, takže věřím tomu, že bych se žádných dloubáků nedočkal. A jinak mi bylo úplně jedno, jestli začnu doma nebo venku. Hlavně, že jsem konečně začal hrát a nic mne nebolí.

Psychicky teď musíte být hodně nahoře, že?
No jasně! Byl jsem v očekávání, jestli něco zase nebude náhodou bolet. Ale dopadlo to takhle a jsem moc rád. Navíc jsme vyhráli.

Ano, 2:1na nájezdy. Takže tradiční utkání?
Je pravda, že těch remíz 1:1 už je trochu moc. Měli jsme opět hodně šancí, ale Jirka Trvaj chytal velmi dobře a asi ani naše zakončení nebylo extra důrazné. Ale byl to parádní zápas, Znojmo hrálo velmi dobře, hlavně na začátku. Myslím, že to byla zasloužená remíza.

Trenér Jandač se nechal slyšet, že to byla zatím nejkvalitnější letošní příprava. Souhlasíte?
Já jsem zatím viděl všehovšudy deset minut ze zápasu s Plzní. Na venkovní střetnutí jsem nejezdil a když jsme hráli doma, chodil jsem s ostatními marody makat do posilovny. Ale každopádně bylo střetnutí se Znojmem výborné a vzhledem k tomu, že se jednalo o přípravu, tak i strašně rychlé. Věřím tomu, že to byla zatím nejlepší příprava.

Bylo to třeba i tím, že se při tréninku začínáte více zaměřovat na herní činnosti?
To si nemyslím. Tréninky jsou stále velmi tvrdé, v pondělí jsme měli skutečně tvrdý dvoufázový trénink, v úterý se hrálo, ve středu jsme byli sice jen dopoledne, ale na pěkně dlouhou dobu a také to bylo zaměřené především na fyzičku. Pořád tvrdě makáme. Ale zápas se Znojmem měl vysokou úroveň i díky tomu, že Znojmo chtělo hrát hokej. Nebylo záludné jako třeba Plzeň.

První zápas máte za sebou. Kdy myslíte, že byste mohl být k utkání opravdu na sto procent připravený?
Já bych mohl být připravený klidně už zítra! Ale jestli to je na sto procent, to nevím. Kolena ještě trochu bolí, když se dostanu do velké únavy. Ale je to věc tréninku, každý týden se to zlepšuje. Do 10. září rozhodně budu úplně v pohodě!

Myslíte, že fakt, že jste odehrál po delší době nějaké utkání, změní postoj zámořského klubu Florida Panthers k vám?
Myslím si, že vůbec ne. Těm je to úplně jedno. Alespoň já mám takový pocit. Jejich stanovisko je takové, že by mě spíše raději nechali v Evropě. Ale zatím to není definitivní.

A definitivní to bude kdy?
Příští týden. Je to teď jen na mém rozhodnutí. Příští týden si s agentem zavoláme a já mu řeknu rozhodnutí. V hlavě už rozhodnutí mám, ale nechci ho zatím nikomu říkat. Ale když zůstanu v Evropě, myslím, že se nic nestane. Spíše to bude lepší pro mne.

Dobře. A když se rozhodnete pro setrvání na evropském kontinentu, zůstanete v klubu HC Mountfield?
Pokud zůstanu, budu jedině tady.

Děkuji a přeji upřímně hodně štěstí a hlavně zdraví!

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....