Banes Motor České Budějovice
20.06.2004, Antonín Vansa

Je mi líto, co se v Budějovicích stalo, přiznává Zdeněk Kutlák

Č e s k é B u d ě j o v i c e - V průběhu uplnyulé sezony ho tehdejší manažer Jaroslav Pařízek lanařil, aby pomohl potápějícímu se týmu Českých Budějovic. Zdeněk Kutlák však kvůli dohodě s Bostonem Bruins nemohl jihočeský tým posílit. Hrůzostrašný pád do Českých Budějovic do první ligy tak sledoval přes internet a přes zprávy od bývalých spoluhráčů. „Sestup nesl strašně těžce. Skoro týden nejedl," upozornila Kutlákova přítelkyně Simona.
Když jste v létě loňského roku podepisoval smlouvu s Bostonem, asi vás nenapadlo, že toho odehrajete dokonce méně, než v loňské sezoně. Nelitujete zpětně svého rozhodnutí?
Nemohu říct, že bych toho litoval. Rozhodl jsem se pro podpis smlouvy, protože k týmu přicházel trenér, který mě vedl ve farmářském týmu. Navíc jsem měl koncem předchozí sezony náznaky, že bych mohl hrát v prvním týmu. Proto jsem se tak rozhodl.

Výsledek byl ale úplně opačný. Dokážete říct proč? Nepodcenil jste třeba přípravný kemp?
Nemyslím si, že bych něco podcenil. Příprava byla z mé strany více než kvalitní, protože jsem trénoval s Radkem Dvořákem, Václavem Prospalem a Filipem Novákem. V tom rozhodně problém nebyl.

V čem tedy byl problém?
V číslech. Po kempu mi trenér oznámil, že je v týmu moc obránců. Nezbylo na mě místo. Sice to za čtrnáct dní bylo jinak, ale k prosazení do kádru nedošlo.

V NHL jste letos odehrál jen dva zápasy, ale předpokládal jste určitě větší počet startů. Proč jste nepožádal o výměnu?
Máte pravdu. V prvním týmu jsem odehrál jen dva zápasy proti Tampě Bay a Floridě, a to jsem byl v prvním mužstvu přes tři měsíce. Připadal jsem si spíše jako skaut, než jako hokejista. Během prvních deseti zápasů na farmě jsem udělal osm kanadských bodů a řekl jsem vedení klubu, že to takhle dále nepůjde a že se chci vrátit domů.

A proč k tomu nedošlo?
Okamžitě, jak jsem se ozval, tak mě povolali do prvního týmu.

Celkem podobná situace, která vás potkala loni, ne?
Podobná, ale ne stejná. Povolali mě jen na chvilku a nic jsem nemohl dělat, protože jsem byl strašně limitovaný smlouvou, kterou jsem měl. V té nové smlouvě jsem měl klauzuli, že pokud nebudu v prvním týmu, mohu se vrátit domů. Takže mě napsali do prvního týmu a nic jsem nemohl dělat. Na farmu mě poslali až v únoru a to už nemělo cenu se vracet.

S trenérem Sullivanem jste se o své pozici v týmu bavil? Celkem se s ním z působení na farmě znáte...
Mluvili jsme o tom a sám mi nedokázal vysvětlit, proč nehraju. Navíc s příchodem Šlégra jsem se dostal až na pozici osmého obránce a bylo jasné, že více než tréninky mě v prvním týmu nečeká.

Cítil jste ve Šlégrovi velkého konkurenta? On vám přes deník Sport na dálku děkoval, že jste mu ukázal, jak to v Bostonu chodí.
To zní, jak kdybych ho tam něco učil. Tak to určitě nebylo. Jirka Šlégr ví, jak se v týmu pohybovat. Jen jsme spolu šli první večer, když přiletěl do Bostonu, na večeři a bavili jsme se o tom, co ho v Bostonu čeká.

Ale stále jsme se nedostali k té rivalitě. Vždyť vlastně kvůli tomu jste přišel v Bostonu i o poslední naději prosadit se...
To je asi fakt, že kvůli němu jsem o místo přišel. S tím se nedalo nic dělat. Jirka Šlégr má v NHL velké jméno. Ale o rivalitě bych určitě nemluvil.

V době, kdy jste vůbec nehrál, se znovu ozvaly po roce České Budějovice, abyste jim pomohl. Byl jste v kontaktu s manažerem Pařízkem?
Nepopírám, že jsme spolu jednali. Před Vánoci jsme spolu telefonicky mluvili, ale byl jsem v prvním mužstvu, takže jsem se vracet nechtěl. Čekal jsem na šanci a pan Pařízek to pochopil. Další telefonát byl domluvený na konec ledna, ale to jsem byl stále ještě v Bostonu, takže jsem nad návratem neuvažoval.

A není vám trošku líto, že jste nemohl pomoct klubu, ve kterém jste vyrůstal, v boji o záchranu?
Líto je mi toho, co se stalo, strašně moc. Byl jsem hrozně zdrcený z toho, co se děje a po těch dvou domácích zápasech s Jihlavou jsem už ani neměl sílu to sledovat. Sestup je pro mě neuvěřitelná věc. Ale nejsem si jistý, že já bych to v Českých Budějovicích svým návratem vytrhl. Mluvil jsem přes telefon například s Pepou Jindrou a získal jsem pocit, že by týmu nepomohl ani Wayne Gretzky. Série s Jihlavou asi nebyla o jednom hráči.

Sestupem padla možnost vašeho angažmá v Českých Budějovicích a podepsal jste smlouvu v Karlových Varech. Nabídka Západočechů byla nejpřijatelnější?
Původně jsem chtěl jít do Českých Budějovic, ale sestupem do první ligy tato možnost padla. Museli jsme se s agentem poohlédnout po jiných angažmá a karlovarská nabídka byla nejlepší.

Ale asi jste měl nabídek více, že?
Bylo více možností, ale hodně ze zahraničí a já chtěl být rok doma. Proto jsem si vybral Karlovy Vary.

Domova si užijete dost. Do Českých Budějovic zatím přijíždíte každý víkend...
Je to každý víkend, ale zatím je to i kvůli tomu, že se teprve s přítelkyní zabydlujeme. Až si zařídíme byt, tak už sem tak často jezdit nebudeme. Navíc v průběhu sezony už tolik možností nebude.

Klub vám v Karlových Varech zařídil bydlení?
Byt mi klub zařídil, ale nenaplnilo to naše představy, takže jsme si sehnali jiný.

A už jste si stihl projít Karlovy Vary?
Do centra města jsem už nakoukl a musím říct, že je to moc krásné město. Byl jsem se už projít i po kolonádě, ale ještě jsem neochutnal žádný minerální pramen. Brzy to napravím.

Hráči Karlových Varů vás přijali normálně?
Se začleněním do party mi hodně pomohl Kuba Kraus, se kterým jsem byl v národním týmu a hrávali jsme proti sobě v mládežnických kategoriích. Parta ve Varech je skvělá, takže si zatím vůbec nemůžu stěžovat.

Vyhovuje vám zatím letní příprava? Poslední tři roky jste si tréninkový plán sestavoval sám...
Je pravda, že za poslední tři roky jsem si hodně zvykl na individuální přípravu. Ta hromadná mi moc nesedí, ale beru to tak, že jsem placený za to, abych dělal to, co mi trenéři řeknou.

Proč jste tedy při podpisu smlouvy netrval na tom, abyste se mohl připravovat sám. Několik hráčů v extralize tu podmínku ve smlouvě má.
Přemýšlel jsem nad tím, ale myslím si, že ještě nemám takové jméno, abych si to mohl dovolit.

Takže "trpíte" pod Radimem Rulíkem. Jeho příprava prý patří k nejnáročnějším v celé extralize...
Já osobně jsem ještě takhle tvrdou přípravu nezažil. Denně trénujeme téměř čtyři hodiny čistého času. To je opravdu hodně a je to velmi náročné.

Dobře, vraťme se ještě k vám a Českým Budějovicím. Mnoho lidí na jihu Čech si možná teď říká: Kutlák sem nechce dva roky jít a najednou to podepíše ve Varech, když se sestoupilo...
Pokud si tohle někdo bude myslet, stejně mu to nevyvrátím. Chtěl jsem jít do Budějovic, ale ty jsou v první lize a já vzhledem ke svému věku potřebuju hrát extraligu. Dočetl jsem se na hokej.cz, že Radek Dvořák a Venca Prospal zvažují start v Budějovicích. Já ale nejsem v takové pozici, abych si mohl dovolit strávit rok v první lize. Neříkám, že je to špatná soutěž, ale moje přání bylo hrát extraligu.

Vy jste v Karlových Varech podepsal smlouvu na celou sezonu?
Ano. Já totiž neřeším stávku v NHL, ale řeším celou sezonu. A kdo ví, kdybych rok strávil v první lize, možná bych se už do zahraničí, nebo do NHL v dohledné době nepodíval.

Jaké cíle stanovilo vedení klubu pro letošní sezonu? Každoročně chtějí hrát Západočeši o play-off, ale každý rok končí kolem jedenáctého místa...
Chceme hrát na play-off hrát. Když to v minulosti ještě nikdy nevyšlo, tak doufám, že to vyjde letos.

A váš osobní cíl je pro tuto sezonu jaký?
Hlavně si přeji, abych měl nějakou osobní pohodu, byl jsem zdravý a s tím pak přijde zbytek. Určitě je mým snem i národní tým, ale o tom je zatím předčasné mluvit.

Nebojíte se přehnaného tlaku na svou osobu? Máte přeci jen zkušenosti ze zámoří...
Já do Karlových Varů ale také nejdu s tím, abych plnil roli průměrného hráče. Myslím, že s tím mě ani vedení klubu nekupovalo. Jak to bude vypadat, to se uvidí až v sezoně.

Díky za rozhovor a hodně štěstí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....